Mitä lemmikkisi tarvitsee onnelliseen elämään?

Oletko huomannut, että lemmikkisi saattaa ”nauraa” sinulle. Leikkivän koiran ilmeestä ei voi erehtyä. Innostuminen vetää suupielet sivulle, ja näyttää kuin koira nauraisi. Karvaisten korvien väliin mahtuu paljon iloa, kun lemmikistä huolehditaan hyvin.

Tieteellisesti on voitu osoittaa, että ainakin nisäkkäät, linnut, matelijat, sammakkoeläimet ja kalat tuntevat mielihyvää ja kipua. Niillä on lyhyt- ja pitkäkestoinen muisti, ja ne oppivat asioita lajitovereiltaan ja meiltä ihmisiltä varsinkin, jos toiminto on eläimen mielestä palkitseva. Samantapaisia tietoja on saatu myös ravuilta ja mustekaloilta. Kaikkien nisäkkäiden aivoissa on rakenteet, jotka ihmisellä tuottavat ilon, pelon, suuttumuksen ja surun tunteita.

Mitä enemmän omistaja tietää lemmikkinsä elinympäristöstä ja elintavoista, sitä paremmin hän pystyy järjestämään sille olot, joissa se pääsee toteuttamaan synnynnäistä käyttäytymistään.

Ihmistä kohtaan syntyy luottamus, kun eläin tuntee mielihyvää ollessaan omistajansa kanssa. Se tietää olevansa turvassa ja se saa toteuttaa lajilleen tyypillisiä toimintoja. Lisäksi sen elinympäristössä tulisi olla mahdollisuus toimia monipuolisesti.Esimerkiksi sisäkissan hyvinvointia lisää ulkotarha, johon kissa halutessaan pääsee esimerkiksi luukusta tai ikkunasta.

Huolehdi hyvin eläimesi

* Perustarpeista kuten ravinnosta ja viihtyisästä elinympäristöstä

* Kohtele sitä rauhallisesti ja ystävällisesti

* Tarjoa sille lajityypillistä tekemistä ja virikkeitä.

* Tarjoa sosiaalisille eläimille kuten kaneille, hiirille, linnuille, koirille ja hevosille, niiden kanssa hyvin toimeen tulevien lajitovereiden seuraa ja kosketusta. Ne tarvitsevat myös riittävästi liikkumatilaa ja virikkeitä. Esimerkiksi pikkujyrsijöille virikkeitä voisivat olla paperirullat silputtavaksi tai heinäkasan, jonne piiloutua.

*Opettele ymmärtämään lemmikkisi elekieltä, onko eläin tyytyväinen, stressaantunut vai sairas?

* Huomioi eläimesi temperamentti; arka eläin kaipaa ennen kaikkea turvallisuutta, kun taas rohkea eläimen kanssa voi tehdä monenlaisia asioita.

Anne Tuomela

Lähteenä on käytetty Helena Telkänrannan artikkelia Tiede 2000 lehden numerosta 8/2008

Jaa sivu
Skip to content