Auta luonnonvaraisia eläimiä aina harkiten. Jos mahdollista, soita aina asiantuntevaan hoitopaikkaan ennen kuin kosket eläimeen. Jos kyseessä on poikanen, soita ja kysy neuvoa ENNEN kuin kosket eläimeen, ellet ole täysin varma siitä, että se on orpo. Ainoa poikkeus on sokea ja karvaton poikanen, joka tulee saada lämpimään pikaisesti.
Kysy joka tapauksessa neuvoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Älä luota luonnonvaraisten eläinten hoidossa pelkkään “maalaisjärkeen”. Jos eläin on selvästi loukkaantunut, se tulee toimittaa eläinlääkäriin välittömästi.
Jänikset ja rusakot
Ruohikossa yksin kyyhöttävä jäniksenpoikanen ei tarvitse minkäänlaista apua, vaan se on jätettävä rauhaan. Jänikset jättävät poikaset yksin lähes koko vuorokaudeksi ja käyvät imettämässä niitä yöllä 1–2 minuutin ajan. Ihmisten hoitoon joutuneista poikasista kuolee noin 99 %. Jos poikasta on jostain syystä hoidettava, se on ehdottomasti jätettävä ammattilaisten huoleksi.
Vammautuneen aikuisen jäniksen hoitaminen on mahdotonta: jänis pelkää kuollakseen kaikkea käsittelyä ja vankeutta. Loukkaantuneesta aikuisesta jäniksestä voi ilmoittaa poliisille tai metsästysseuralle tai sen voi toimittaa eläinlääkärin nukutettavaksi. Pääsääntöisesti ainoa järkevä apu on jäniksen päästäminen kärsimyksistään inhimillisellä tavalla.
Lokit
Kaupungeissa lokit pesivät monesti talojen katoilla. Ongelmia syntyy, kun poikaset aloittavat lentoharjoitukset ja putoavat pihoille ja talojen parkkipaikoille. Ihmiset pelkäävät emolintujen varoitushyökkäyksiä, mutta lokit ovat tuskin koskaan vaaraksi ihmisille. Parasta olisi yrittää kestää ulostepommituksia muutaman viikon ajan: lokkiperhe häipyy pihapiiristä, kun poikaset ovat varttuneet lentokykyisiksi noin 4–7 viikon ikäisinä. Sateenvarjo voi tilapäisesti olla hyvä suoja pihalla kuljettaessa.
Lokit jättävät poikasensa jo untuvikkoina pitkäksikin aikaa yksin lähtiessään itse ruoan hakuun. Yksinäistä poikasta ei saa “pelastaa” vanhemmiltaan, vaan sen on annettava olla rauhassa. Kaikki lokit ovat rauhoitettuja eteläisessä Suomessa 10.3.–31.7. Kalalokki ja selkälokki ovat rauhoitettuja ympäri vuoden.
Pikkulinnut
Useimmiten pesästään pudonneella keskenkasvuisella linnulla ei ole hätää, sillä emo ruokkii myös maahan pudonnutta poikasta. Jos kyseessä on pieni, höyhenetön poikanen, se tulee viipymättä joko nostaa takaisin pesään tai ottaa sisälle lämpimään. Se on saatava asiantuntevaan hoitoon mahdollisimman pian.
Ensiapuna poikaselle voi tarjota hiilihapotonta kolajuomaa tippa kerrallaan. (Hiilihapon saa pois seisottamalla juomaa lasissa tai ravistamalla pulloa.) Poikanen majoitetaan pieneen laatikkoon, johon laitetaan kankaaseen kääritty lämpöpullo (esim. kuumalla vedellä täytetty pilttipurkki). Lämpöpullon vesi on vaihdettava lämpimään noin tunnin välein. Jos poikanen on kovin nälkäinen, sille voi antaa ravinnoksi pieniä murusia vedellä/kolajuomalla kostutettua jauhelihaa.
Aikuiset loukkaantuneet pikkulinnut voidaan joissain tapauksissa parantaa, mikäli linnun vammat eivät ole suuret. Toipumisen kannalta on erittäin tärkeää, että eläin toimitetaan hoitoon välittömästi. Esim. murtumakohta alkaa luutua heti onnettomuuden jälkeen, ja “itsestään” paranevat luut luutuvat useimmiten täysin väärään asentoon. Väärään asentoon luutunutta vanhaa murtumakohtaa ei voida enää korjata.
Oravat
Orava on oppinut hyötymään ihmisen läheisyydestä. Kesyyntyminen voi olla oraville vaaraksi ja aiheuttaa haittaa ihmisille. Ihmistä pelkäämätön orava saattaa joutua esim. pahoinpidellyksi. Kesy orava tulee röyhkeäksi ja saattaa jopa mennä asuntoihin sisään avoimista ikkunoista.
Orvoiksi jääneet oravanpoikaset voivat lähteä harhailemaan, joskus vielä sokeina ja karvattominakin. Ne tarvitsevat ihmisen apua. Tällaisen poikasen voi siis ottaa sisälle lämpimään. Sille on kuitenkin heti etsittävä asiantunteva hoitopaikka. Ensiavuksi poikaselle voi antaa vettä joko pipetillä tipoittain tai matalalta lautaselta riippuen poikasen kehitysvaiheesta. Poikaselle voi myös yrittää tarjota pieniä paloja laktoosittomassa maidossa pehmitettyä vaaleaa leipää. Pikkupoikanen tarvitsee ehdottomasti pesän, esimerkiksi villapipon, jonka lämmössä se nukkuu suurimman osan päivästä.
Aikuiset loukkaantuneet oravat ovat yleensä jääneet joko auton alle tai esim. kissan saaliiksi. Aikuisen pahoin vammautuneen oravan hoitaminen on mahdotonta. Eläin tulee toimittaa eläinlääkärille, joka pystyy arvioimaan, voidaanko eläin ensiavun jälkeen vapauttaa vai onko eläimen lopettaminen armeliainta.
Siilit
Orpoja siilinpoikasia löytyy onneksi harvoin. Keskellä päivää pitkin pihaa harhailevien siilinpoikasten olot eivät ole kunnossa. Sen sijaan iltahämärissä liikkuva yksittäinen pienikokoinen siili voi aivan hyvin olla jo vieroitettu poikanen, jota ei saa häiritä. Pääsääntöisesti voi ajatella, että päivällä löydetty siilinpoikanen kannattaa ottaa talteen varsinkin, jos se vaikuttaa alle 250 gramman painoiselta.
Siili on parasta hoitaa asiantuntevassa luonnonvaraisten eläinten hoitopaikassa. Siilinpoikaselle voi tarjota vettä tai laktoosittomia maitotuotteita matalalta lautaselta. Imeväisikäinen siili tarvitsee ruokintaa ruiskulla tai pipetillä, ja tällöin on kysyttävä neuvoja asiantuntijoilta. Isommille siilinpoikasille voi tarjota kissan purkkiruokaa. Siileillä on käytännössä aina sisä- ja ulkoloisia. Suuri osa siileistä kantaa salmonella-bakteeria. Ne voivat levittää sitä sairastumatta itse.
Teksti: Päivi Ylikorpi
Lähde: https://www.hesy.fi/loytoelaimet/luonnonvaraiset-elaimet/