Milloin luonnonvarainen eläin tarvitsee ihmisen apua?

Keväällä eläinsuojeluneuvojan puhelin pirisee tiuhaan tahtiin: milloin on oravan poikanen tippunut pesästä, milloin siili makaa voipuneena tien pientareella. Nykyisin ihmiset onneksi osaavat kysyä neuvoja, kun kohtaavat luonnossa tai pihapiirissä apua tarvitsevan eläimen.

Paljon keskustellaan siitä, tulisiko ihmisen puuttua luonnon kiertokulkuun auttamalla pulassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Lain nojalla asia on yksiselitteinen. Eläinsuojelulain 14§ mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.

Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta, eläin on lopetettava tai on huolehdittava siitä, että se lopetetaan.

Seuraa tilannetta ensin

Hylätyltä vaikuttava poikanen ei aina välttämättä ole sitä. On hyvä seurata hetki eläintä ja kartoittaa tilanne ennen sen kiinniottamista. Turha käsittely aiheuttaa luonnonvaraiselle eläimelle stressiä ja heikentää sen selviytymismahdollisuuksia.

Monet emot jättävät poikasensa yksin ravinnonhankinnan ajaksi. Esimerkiksi rusakko käy imettämässä poikasiaan vain pari kertaa vuorokaudessa. Muun ajan poikaset pysyttelevät piiloissaan. Yksinäinen rusakonpoikanen tarvitsee siis vain harvoin ihmisen apua.

On aika tavallista, että oravanpoikanen tipahtaa pesästä harjoitellessaan kiipeilyä. Emo yleensä käy noutamassa poikasen takaisin pesään, kun sille annetaan mahdollisuus tehdä se rauhassa.

Jos näin ei tapahdu kohtuullisen ajan kuluessa, on poikanen syytä siirtää sisätiloihin suojaan muilta eläimiltä. Pipo on hyvä varapesä ensi alkuun, kunnes saat lisäohjeita.

Siilille kissan märkäruokaa

Siili on aina avun tarpeessa silloin, kun se on liikkeellä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, maan ollessa jäässä. Se ei löydä ravintoa mistään, joten ilman apua sen kohtalo voi olla ikävä.

Kuivana ja kuumana, mutta myös liian sateisena kesänä siilien luontainen ravinto on vähissä, ja heikkokuntoisia siilejä löytyy huonojen sääolosuhteiden aikaan paljon. Jos siili pystyy liikkumaan, ensiavuksi riittää kun tarjoaa sille raikasta vettä ja kissan märkäruokaa.

Jos siili ei pysy tolpillaan, on se otettava pahvilaatikkoon ja siirrettävä lämpimään. Laatikon pohjalle voi laittaa sanomalehtiä ja vanhan pyyhkeen. Tarjoa haaleaa vettä ja muussattua kissan märkäruokaa. Toimita siili mahdollisimman pian asiantuntevaan hoitoon.

Ensiapua lukuun ottamatta älä yritä hoitaa luonnonvaraista eläintä ilman asiantuntevaa ohjeistusta. Vääränlaisella hoidolla tai ravinnolla eläimen terveydentila voi romahtaa, ja usein eläin joudutaan lopettamaan.

Eläinsuojeluneuvoja Mervi Valjus

Luonnonvarainen eläin tarvitsee apua, kun:

– eläin on tajuton tai kouristelee

– eläin vuotaa verta

– eläimen raaja on murtunut

– eläin yskii tai oksentelee

– aikuinen eläin kyyhöttää paikoillaan ja on erittäin helposti kiinniotettava

– avuton eläin on vaarassa joutua muiden eläinten hyökkäyksen kohteeksi

– eläin on öljyyntynyt

– eläin on jäänyt loukkuun esimerkiksi rakennukseen

– eläin on takertunut siimaan, koukkuun tai muuhun vastaavaan

– ilman emoa löydetty poikanen tarvitsee apua silloin, kun poikanen on märkä ja kylmä, tai pesäpoikasen emo on varmuudella kuollut tai loukkaantunut

Jos kohtaat apua tarvitsevan eläimen, muttet luota omaan arvioosi tilanteesta, kannattaa kysyä neuvoa eläinsuojeluyhdistykseltä tai eläinsuojeluuneuvojalta. Autamme mielellämme!

Jaa sivu
Skip to content