Ohjeita
Mihin ottaa yhteyttä?
Oikean reunan linkkeihin olemme keränneet paketin yhteystietoja eri tahoille eri tapauksia varten.
Kiireelliset ilmoitukset eläinten huonosta kohtelusta tehdään aina suoraan viranomaiselle, joko
valvontaeläinlääkärille tai poliisille! Kiireettömämmissä tapauksissa voit olla yhteydessä SEYn vapaaehtoisiin eläinsuojeluneuvojiin.
Näin eläintä kohdeltavan huonosti. Mitä voin tehdä?
Jos näkee jonkun kohtelevan eläintä huonosti, pitäisi mennä estämään pahoinpitely. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tai eläimen huonon kohtelun huomaa vasta jälkikäteen, kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä paikkakunnan eläinsuojeluneuvojaan. Ilmoituksen Seyn eläinsuojeluneuvojalle voi tehdä nimettömänä.
Eläinsuojeluvalvonta Suomessa kuuluu periaatteessa viranomaisten hoidettavaksi, mutta käytännössä vapaaehtoinenkin toiminta on välttämätöntä. Viranomaisilla on ylen määrin muitakin tehtäviä, ja eläinsuojelukäynneillä on vaara jäädä muun työn jalkoihin. Seyn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat tekevät tärkeää työtä eläinsuojelun ja eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi. Ilman Sey:n eläinsuojeluneuvojia viranomaiset tikahtuisivat eläinsuojeluilmoituksiin — tai sitten eläinten olojen valvonta olisi paljon huonommassa jamassa.
Mitä teen kun kohtaan hylätyn eläimen?
Kun kohtaa lemmikin, joka näyttää hylätyltä, kannattaa lähestyä sitä varovasti ja yrittää saada se rauhallisin ottein kiinni. Kun eläimen on saanut kiinni, sen voi toimittaa oman paikkakunnan löytöeläinkotiin. Kaikilla löytöeläinkodeilla ei ole mahdollisuutta hakea löydettyä eläintä, joten toivottavaa olisi, että eläimen löytäjä myös toimittaisi eläimen löytöeläinkotiin.
Mitä löytämälleni eläimelle tapahtuu?
Eläinsuojelulain (2. luku 15 §) mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.
Kaikki löytöeläimet eivät kuitenkaan ole hylättyjä. Karkureita löytyy niin kissoista, koirista kuin linnuistakin. Oman rakkaan lemmikin takaisin saamista helpottaa suuresti, jos eläin on merkitty joko tatuoinnilla tai mikrosirulla. Usein omistajan nimi tai puhelinnumero selviää kaulapannastakin, mutta monesti panta on hävinnyt matkan varrella.
Lähde: sey.fi