Eläinsuojelu

Mitä tehdä JOS…


Lemmikkisi katoaa?

Eläinsuojelulaki takaa sen ettei meillä Suomessa ole lainsuojattomia eläimiä – ei siis kissojakaan. Lain mukaan kissaa ei saa jättää hoidotta eikä sitä saa hylätä. Heitteille jättämisestä on kyse silloinkin kun kissan omistaja päästää kissan ilman valvontaa kotipiirin rajojen ulkopuolelle. Vapaana oleva kissa on alttiina monille vaaroille, ei vähiten ihmiselle. Mutta vaikka kissa olisikin eksynyt kotipihan ulkopuolelle, lain mukaan kotikissan tappaminen on rikos.

ETSI kadonnutta lemmikkiäsi. Kysele naapureilta ja lähitienoon ihmisiltä, ovatko he nähneet lemmikkiäsi. Jos tiedät paikan, jossa kissan on nähty liikkuvan, yritä loukuttaa se. Loukkuja saa lainaksi löytöeläintalolta.

Ilmoita mahdollisimman pian löytöeläintalolle tai koiran ollessa kyseessä myös poliisille.
Ilmoituksen voi tehdä numeroon: (019) 464 200 tai sähköpostitse osoitteeseen: info.helsy@gmail.com – voit jättää viestin myös vastaajaan!

Voit ilmoittaa myös paikallislehdissä ja asuinalueesi yleisillä ilmoitustauluilla (esim. kaupoissa) sekä laittaa netti-ilmoituksen karkurit.fi -sivustoille.

Pidä lemmikilläsi pantaa, jossa on puhelinnumerosi. Huolehdi lemmikkisi turvallisesta ulkoilusta. Kissaa ei ole turvallista päästää vapaasti ulkoilevaksi kaupungeissa eikä taajama-alueilla tai vilkkaasti liikennöityjen teiden varsilla.

Löydät kodittoman tai karanneen kissan?

Ota kissa talteen jos suinkin pystyt ja tutki onko sillä pantaa, jossa on yhteystietoja. Kysele naapureilta; kissan koti voi olla seinän takana. Ellet tavoita omistajaa, ilmoita eläimestä eläinsuojeluyhdistykselle.

Epäilet eläinrääkkäystä, huonoa eläimenpitoa tai heitteillejättöä

Eläinrääkkäys ja heitteillejättö ovat lain mukaan rangaistavia tekoja. Joutuessasi todistamaan eläinrääkkäystä, yritä ensimmäiseksi puuttua siihen itse ja keskeyttää tilanne. Ilmoita eläinrääkkäystapauksesta viipymättä viranomaisille tai vapaaehtoiselle eläinsuojeluvalvojalle tai eläinsuojeluyhdistykselle, joka voi auttaa sinua selvittämään asiaa eteenpäin. Samoin voit toimia epäillessäsi epäkohtia eläimenpidossa tai heitteillejättöä. Eläinsuojelulain toteutumista valvovia viranomaisia ovat poliisi, kunnaneläinlääkärit sekä terveystarkastaja.

 Voit tehdä sähköisen eläinsuojeluilmoituksen tästä

Jaa sivu
Skip to content