Loukkaantunut eläin

Liikenteessä tai muutoin loukkaantuneiden eläinten heitteillejättö on vakava ongelma. Oma moraali ratkaisee tässä asiassa. Ikävään tilanteeseen jo etukäteen varautumalla osaa toimia järkevästi ja rauhallisesti. Laki määrää, että loukkaantunutta eläintä on autettava. Avun tarpeessa olevan eläimen heitteillejättö on rikos.

Ohjeet eläinkolarin sattuessa

1. Pysäytä autosi, mutta varo muita autoja. Loukkaantunutta eläintä on autettava. Kuolleelta näyttävä eläin voi olla halvautunut tai liikuntakyvyttömäksi ruhjoutunut. Jos et auta sitä, se voi joutua odottamaan kuolemaa jopa useita päiviä. 

2. Lähesty eläintä rauhallisesti, vältä äänekkyyttä ja äkkinäisiä liikkeitä. Varaudu siihen, että eläin voi puolustautua tai paeta vammautuneena, kun sitä kosketaan.

3. Loukkaantunut eläin on päästettävä kärsimyksistään tai toimitettava hoitoon. Jätä hoitotoimenpiteet asiantuntijoille. Eläimen hoitaminen vaatii osaamista. Jos olet neuvoton, soita paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseen, poliisille, pysäytä ohiajava auto tai pyydä apua lähimmästä talosta. Muista, että eläimen heitteillejättö on rikos.

Isokokoinen eläin

1. Soita hätänumeroon ja pyydä paikalle poliisi. 

2. Loukkaantuneena pakenevaa eläintä ei pidä seurata. Se asettuu aloilleen lähistölle, ja se löydetään myöhemmin jälkikoiran avulla. 

3. Älä yritä lopettaa isoa eläintä lapiolla tai muulla työkalulla. Iso eläin on lopetettava ampumalla. Jos poliisi ei pääse paikalle, kysy apua lähimmästä talosta.

Pienikokoinen eläin

1. Lopeta pahasti vammautuneen eläimen kärsimykset. Käytä kookasta kiveä, vankkaa pulttiavainta, tunkkia tai tukevaa kalikkaa. Kohdista voimakas isku eläimen kallon leveimpään kohtaan. Varmista, että eläin on kuollut.

2. Loukkaantunut kissa ja koira pitää toimittaa eläinlääkärin hoitoon. Kissasta ja koirasta pitää aina ilmoittaa poliisille.

3. Lievästi loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen voi toimittaa hoitoon kunnalliseen eläinlääkäriin. Pakkaa eläin ilmavasti vahvaan pahvilaatikkoon. Muista kuitenkin, että kuljetus voi joskus olla vain eläimen kärsimysten pitkittämistä.

4. Kuollut eläin tulee siirtää tieltä syrjään. Voit myös auttaa tutkijoita lähettämällä eläimen yliopiston käyttöön.

Jaa sivu
Skip to content