Löytöeläimet

Kadonnut tai löytynyt eläin

Kadonnut tai löytynyt lemmikki kannattaa ilmoittaa pikaisesti paikalliselle poliisille tai ESY Elämänlankaan.

Lemmikkieläimillä tulee olla kaulassa panta ja siinä nimilappu, jossa on omistajan puhelinnumero. Nykyään on tarjolla hyviä kaiverrettuja pantaan kiinnitettäviä malleja. Se on kuin henkivakuutus lemmikille. Se myös osoittaa heti, että eläin ei ole villi, vaan jonkun omistama.

Lemmikit kannattaa myös merkityttää turvasirulla. Sen avulla kadonnut tai löytynyt eläin on helpompi tunnistaa ja näin palauttaa oikealle omistajalleen. Voihan olla, että lemmikin panta on kadonnut karkumatkan aikana.

Eläinsuojelulain 15 § mukaan
kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan tavattujen ja talteen otettujen koirien ja kissojen sekä muiden vastaavien pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä. Talteen otettua eläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan, minkä jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin.

Villiintyneet kissat

Villiintyneen kissan saa metsästyslain mukaan lopettaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija. Lain mukaan villiintyneen kissan voi tunnistaa käyttäytymisen ja sen elinpiirin perusteella.

Käytännössä kuitenkin villiintyneen ja karanneen (tai heitteille jätetyn) kissan erottaminen edellyttää kissan pyydystämistä (esim. supiloukulla) ja sen tarkkailemista tietyn ajan, ainakin yhden vuorokauden. Pyydystetty kissa voi olla paniikissa tai muutoin ihmisten huonosti kohtelema, mikä saa sen käyttäytymään, ikään kuin se olisi villiintynyt. Kesäisin mökeille jätetyt kissat tai purjehdusreissuilta karanneet kissat eivät ole villikissoja, vaikka saattavat tulla esiin vasta ensi lumien aikaan.

Kaiken lisäksi kissoissa on eri luonteisia yksilöitä, niin kuin ihmisissäkin, mikä voi johtaa väärään tulkintaan, ellei kyseistä eläintä tutkita.

Jaa sivu
Skip to content