Linnunpoikaset

Linnut on hyvä laittaa esim. pahvilaatikkoon, rauhalliselle paikalle. Laatikon pohjalle voi laittaa olkia, heiniä yms. Ensihätään nälkiintyneelle linnulle voi antaa suolasokerivettä pipetillä ( 1dl vettä, lusikallinen sokeria ja ripaus suolaa). Varmista aina minkä lajin linnunpoikanen on kysymyksessä! Siemensyöjä, hyönteisten syöjä, vesilintu jne. Sukeltajat syö vedestä aina ruokansa! Joutsenet, sorsat ja hanhet syövät pääasiallisesti vesikasveja, sukeltajasorsat erilaisia pikkueläimiä vedestä ja koskelot kalaa. Linnunpoikasia on ruokittava joka toinen tunti, ainoastaan tervapääskyn poikanen selviytyy harvemmalla ruokinnalla.

Vastasyntyneelle linnunpoikaselle voi tarjota kissanmaidonvastiketta (lactol, saa apteekista) sekoitettuna hunajaan tai jos kotona sattuu olemaan esim. hyla kermaa. Pari pipetillistä tunnin välein. Vähän isommalle poikaselle voi antaa hienojakoista puuroa, jossa on jauhelihaa, liotettua leipää, banaania tai vaikkapa hunajaa. Jos lintu kuuluu jyvänsyöjiin, jätetään jauheliha pois. Höyhenettömän linnun tulisi olla lämmössä. Tämän voi varmistaa sijoittamalla linnun lampun alle. Anna pieniä annoksia kerralla. Jos linnulla on vatsanväänteitä, sitä voi kevyesti hieroa vatsasta. Pidä linnun pesälaatikko puhtaana.

Jos lintu on lentänyt ikkunaan ja on pökerryksissä, laita lintu umpinaiseen laatikkoon ja varmista, ettei lintu pääse karkaamaan. Laita laatikkoon tarpeeksi ilmareikiä. Pökertyneellä linnulla menee useita tunteja selviytyäkseen ”kolarista”. Älä yritä syöttää tai juottaa lintua, vaan anna sen olla rauhassa. Jos lintu ei vuorokauden kuluessa ole vironnut, on todennäköisesti kysymys vakavasta vammasta ja lintu on paras lopettaa.

Birdlife Suomi on tehnyt havainnollistavan ”Kun löydät linnunpoikasen”-ohjeistuksen, johon voit tutustua seuraavasta linkistä: https://www.birdlife.fi/lintutieto/faq/linnunpoikaset/ 

Jaa sivu
Skip to content