Eläinystävällinen kosmetiikka

Logo, jossa lukee: SEYn nuorten vapaaethoisten tekemä sivusto nuorille

Monet arkiset tuotteet, kuten kosmetiikka ja vaatteet, saattavat sisältää eläinperäisiä ainesosia. Nämä ainesosat eivät välttämättä näy ulospäin ja niitä saattaa olla myös sellaisissa tuotteissa, joiden voisi luulla olevan vegaanisia. Lisäksi osa tuotteista on voitu testata eläimillä, tai niiden valmistuksessa käytetty eläimiä. Yksi helpoimmista tavoista auttaa eläimiä onkin ostaa vain sellaisia tuotteita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty eläimiä.

Esimerkiksi meikit ja erilaiset ihonhoitotuotteet saattavat sisältää eläinperäisiä ainesosia. Yleisiä kosmetiikassa käytettyjä eläinperäisiä ainesosia ovat muun muassa hunaja, mehiläisvaha ja lampaan villarasva. Vegaanisissa kosmetiikkatuotteissa vegaanisuus on yleensä mainittu selkeästi. 

Kosmetiikkaa saatetaan myös testata eläimillä. Vaikka kosmetiikan eläinkokeet ovat kiellettyjä EU:ssa, voidaan eläintestattua kosmetiikkaa käytännössä silti myydä. Eläinkokeettoman kosmetiikkatuotteen tunnistaa helpoiten esimerkiksi Leaping Bunny -sertifikaatista. Animalia ylläpitää myös listaa eläinkokeettomista kosmetiikkamerkeistä: https://animalia.fi/eettinen-kuluttaminen/elainkokeeton-kosmetiikka/

HUOM! Vegaaninen kosmetiikka ei automaattisesti ole eläinkokeetonta, eikä eläinkokeeton kosmetiikka ole automaattisesti vegaanista. Varmista siis, että tuotteessa on sekä maininta vegaanisuudesta että eläinkokeettomuudesta.

Esimerkiksi seuraavia sertifikaatteja voi käyttää apuna vegaanisen ja eläinkokeettoman kosmetiikan löytämisessä. Valitettavasti kaikissa tuotteissa sertifikaatteja ei ole, vaikka tuote täyttäisikin niiden vaatimukset.

Leaping Bunny on kansainvälinen eläinkokeettomuudesta kertova sertifikaatti.

Vegan Societyn sertifikaatti kertoo, että tuote on sekä vegaaninen että eläinkokeeton.

Peta Cruelty Free on eläinoikeusjärjestö Petan ylläpitämä eläinkokeettomuudesta kertova sertifikaatti.

Eläinystävällisen kosmetiikan käyttäminen ei ole aina yksinkertaista. Ongelmana voi olla esimerkiksi se, että omalla kotiseudulla ei myydä eläinystävällistä kosmetiikkaa. Joskus myös raha voi tulla esteeksi: vegaaninen ja eläinkokeeton kosmetiikka saattaa olla kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot. Lisäksi esimerkiksi tietyt ihotyypit tai allergiat saattavat velvoittaa käyttämään vain tiettyjä tuotteita, jotka eivät välttämättä ole eläinystävällisiä. Ei siis kannata tuntea syyllisyyttä, jos ei aina syystä tai toisesta pysty valitsemaan eläinystävällistä kosmetiikkaa. Tärkeintä on, että yrittää.

Jaa sivu
Skip to content