Vaikuta eläinten puolesta

Logo, jossa lukee: SEYn nuorten vapaaethoisten tekemä sivusto nuorille

Voit toimia eläinten puolesta, vaikka et itse omistaisi lemmikkiä. Tässä muutamia vaikuttamisen kanavia:

Aloitteet ja vetoomukset

Jos olet yli 18-vuotias, voit allekirjoittaa eläinten hyvinvointia edistäviä kansalaisaloitteita. Kansalaisaloitteilla pyritään vaikuttamaan lainsäädäntöön. Aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa. Vaikket olisikaan täysi-ikäinen, voit jakaa aloitteita somessa tai esimerkiksi tutuille aikuisille.

Vetoomuksen voivat allekirjoittaa myös alle 18-vuotiaat. Vetoomuksella pyritään saamaan jokin asia julkiseen keskusteluun ja päättäjien tietoisuuteen. Allekirjoituksilla osoitetaan, että moni ihminen kannattaa kyseistä asiaa. SEYn tekemiä vetoomuksia eläinten hyväksi jaetaan esimerkiksi Uutishaukassa.

Mielipidekirjoitus

Mitä jos kirjoittaisit mielipidekirjoituksen eläinten puolesta? Mielipidekirjoitukset ovat hyvä tapa luoda keskustelunaloituksia mediaan ja nostaa aiheita ihmisten kahvipöytäkeskusteluihin. Jos aihe on riittävän kiinnostava, mielipidekirjoitusten pohjalta voi syntyä toimituksessa uusia uutisia.

Kuka tahansa voi kirjoittaa mielipidekirjoituksen. Kirjoituksia julkaistaan esimerkiksi sanomalehdissä. Mielipidekirjoitus tehdään yleensä omalla nimellä, eivätkä lehdet julkaise nimettömiä kirjoituksia muuten kuin poikkeustapauksissa.

Boikotointi

Boikotoinnilla tarkoitetaan kieltäytymistä ostaa joidenkin tuotteiden ostamisesta. Boikotti voi kohdistua tietyntyyppisiin tuotteisiin (esim. eläinperäiset tuotteet) tai tiettyyn yritykseen. Boikotoinnin tarkoituksena on saada yritykset muuttamaan toimintatapojaan.

Boikotoinnin vaikutukset saattavat näkyvä hyvin hitaasti, mutta menestyksekkäänä esimerkkinä boikotoinnista voidaan pitää esimerkiksi veganismia ja vegaanisten vaihtoehtojen rantautumista kauppoihin. Boikotoinnin myötä myös monet vaatealan yritykset ovat luopuneet turkisten käytöstä.

Jaa sivu
Skip to content