Lokkien aiheuttamat häiriöt

Lokit hakevat usein helppoa ruokaa kahviloiden ja ravintoloiden terasseilta. Nämä ovat kenties tavallisimpia tilanteita, joissa syntyy yhteentörmäyksiä ihmisten ja eläinten välillä. Linnut syöksähtelevät ruokailijoiden ohi tavalla, joka voi aiheuttaa hätäännystä ja pelkoakin.

Joskus siivekkäät onnistuvat nappaamaan nokkaansa todellisen herkun, kuten maahan pudonneen piirakanpalan. Tällainen ravitseva ateria motivoi lintua toistamaan yrityksensä uuden palkinnon toivossa.

Lokkien käyttäytymisen taustalla on valitettavan usein ihmisten ajattelemattomuus. Liian usein lintujen pelottomuutta ruokitaan heittelemällä niille leivänmuruja tai muuta ruokaa kieltokylteistä huolimatta. Tällainen toiminta ei ole lintujen auttamista, vaan altistaa ne vaaratilanteille niiden tullessa yhä varomattomammiksi ihmisten suhteen. Häiriöiden välttämiseksi lokkeja ei tule ruokkia, ja terassit on tehokkainta suojata noin 30 senttimetrin välein asennettujen siimojen avulla. Siimat on asetettava riittävän matalalle, noin 3–4 metrin korkeuteen. Ruoantähteitä ei saa jättää pöytiin, vaan ne on kerättävä välittömästi pois.

Lokit aiheuttavat kaupunkilaisille harmaita hiuksia myös puolustaessaan poikasiaan. Lokin näkökulmasta talojen katot ovat loistavia pesäpaikkoja: niillä ei liiku ihmisiä ja ne ovat lähellä helpon ravinnon lähteitä. Ihmiset ovat tyytyväisiä poikasten liikkuessa talojen katoilla, mutta tilanne muuttuu, kun vielä lentokyvyttömät poikaset hyppäävät tai putoavat esimerkiksi kerrostalon sisäpihalle. Tällöin emolinnut alkavat puolustaa poikasiaan tehden kiukkuisia valehyökkäyksiä pihalla liikkuvia ihmisiä kohti.

Onneksi lokit saavuttavat lentokyvyn melko varhain, esimerkiksi kalalokin poikanen noin kuukaudessa. Asukkaiden pitää malttaa odotella sen ajan, sillä laki suojaa kaikkia lintuja pesimäaikaan, eikä poikasia saa häiritä. Jos poikanen on suoranaisessa vaarassa, sen voi siirtää turvallisempaan paikkaan, mutta muutoin sen on annettava olla rauhassa. Jos pihalla liikkuminen tuntuu emojen hyökkäysten ja ulostepommituksen vuoksi mahdottomalta, voi suojakseen ottaa sateenvarjon siihen asti, kunnes poikaset nousevat siivilleen ja tilanne on ohi.

Lokkien aiheuttamaa häiriötä voi yrittää välttää partioimalla talojen katoilla ennen lokkien pesinnän alkamista. Katoilla pitäisi liikkua eri vuorokaudenaikoina, mielellään epäsäännöllisesti. Katon vuoraaminen muovipressulla voi myös auttaa. Nykyään saatavilla on myös optista karkotusgeeliä, joka perustuu lintujen kykyyn nähdä UV-valoa.

Jaa sivu
Skip to content