Lajikohtaisia kysymyksiä – Rusakko

Pihalla tai roskakatoksessa on rusakonpoikanen, mitä teen?

Rusakkoemo synnyttää useita poikasia, joista jokaisen se vie eri piilopaikkaan. Näin emo suojelee poikasia pedoilta. Emo käy imettämässä poikasia kerran tai kaksi vuorokaudessa, tyypillisesti jo pimeän laskeuduttua. Poikanen on täysin riippuvainen emon hoivasta, ja poikasen mahdollisuus selviytyä hengissä laskee merkittävästi, jos se viedään emoltaan.

Poikaset viettävät suurimman osan vuorokaudesta yksin, suojautuen maastoutumalla ja pysymällä paikoillaan.

Jos epäilet, että poikanen tarvitsee apua tai jos se on paikassa, jossa se ei saa olla rauhassa, tarkkaile poikasta selkeän välimatkan päästä ja ota yhteys paikalliseen luonnonvaraisia hoitavaan tahoon.

Vältä poikaseen koskemista tai sen siirtämistä. Poikasia ei myöskään kannata jäädä tarkkailemaan liian pitkäksi aikaa, sillä tällöin esimerkiksi partioivat varislinnut voivat havaita tilanteen ja löytää poikasen tarkkailemalla ihmistä.  

Jos poikanen löytyy turvattomasta paikasta, esimerkiksi keskeltä nurmikkoa pihalta, sen voi hätätapauksessa siirtää. Konsultoi kuitenkin ensin luonnonvaraisia eläimiä hoitavaa tahoa. Muista, että poikasen siirtäminen on aina lähtökohtaisesti riski.

Siirrä poikasta korkeintaan kymmenen metriä. Älä missään nimessä koske poikaseen käsin, vaan nosta se hansikkaat kädessä esimerkiksi sammaleen tai kuusenhavujen avulla laatikkoon tai sankoon, ja käytä astiaa siirtämiseen. Tee siirtäminen hyvin varovaisesti: jäniseläimet ovat hyvin stressiherkkiä, ja pieniä poikasia tulee muutenkin käsitellä varoen.

Kuva: Laura H. Forsström

Jaa sivu
Skip to content