Luonnoneläinten taudit

Voiko kapista kettua auttaa?

Kapi on Sarcoptes scabiei -punkin aiheuttama ulkoloissairaus. Kapi leviää eläimestä toiseen lähikosketuksessa. Pahimmillaan kapi johtaa siihen, että eläin kuihtuu kuoliaaksi. Kapisen ketun voi tunnistaa turkin muutoksista erityisesti kyljissä, takapäässä, hännässä ja raajoissa.

Kapinen kettu näyttää usein nääntyneeltä ja rähjäiseltä. Pitkälle edenneessä kapissa nahka on muuttunut paksuksi, ryppyiseksi, tummaksi ja hilseileväksi. Eläimen haju on voimakkaan eltaantunut. Pitkälle edenneelle kapille ominaista on myös silmien turpoaminen niin, että silmät näyttävät kapeilta viivoilta.

Kapi on mahdollista hoitaa loislääkityksellä. Konsultoi kapin hoidossa aina eläinlääkäriä. SEYllä on valmisteilla kapikettulinjaus.

Voiko kapi tarttua ketusta ihmiseen?

Kyllä, mutta kapia aiheuttava syyhypunkki ei pysty lisääntymään ihmisen iholla. Näin ollen oireet eivät ole yhtä vakavia kuin ketuilla. Kapia on havaittu yli sadalla nisäkäslajilla. Kapi tarttuu helpoimmin kunkin eläimen lähisukuisiin eläinlajeihin. Ketuilla esiintyvä kapi voi tarttua myös koiriin. Kapi leviää eläimestä toiseen lähikosketuksessa, ja se voi tarttua myös ihmisestä toiseen.

Missä eläimessä piilee rabiesvaara? Voiko rabies tarttua ihmiseen?

Rabies eli raivotauti on viruksen aiheuttama keskushermostosairaus. Se voi tarttua kaikkiin nisäkkäisiin, myös ihmiseen. Rabies tarttuu pääosin puremasta. Luonnonvaraisista eläimistä sen pääasiallisimpia levittäjiä ovat luonnonvaraiset petoeläimet kuten kettu, supikoira, susi ja mäyrä.

Rabies voi tarttua, jos eläimen sylkeä joutuu rikkoutuneelle iholle. Jos epäilet rabiestartuntaa, pese purema-alue runsaalla vedellä ja saippualla. Suomi on ollut vuodesta 1991 virallisesti raivotautivapaa maa, mutta rabiesta voi olla piilevänä Suomessakin. Suomen lähialueilla rabiesta esiintyy Venäjällä. Euroopassa rabiesta esiintyy joissakin Itä-Euroopan maissa.

Mitkä linnut voivat kantaa lintuinfluenssaa?

Lintuinfluenssaa aiheuttavat jotkin erityisesti vesilinnuille tyypilliset influenssa A-virukset. Oireet voivat vaihdella suuresti, mutta esimerkiksi apaattisuus ja ruokahaluttomuus ovat yleisiä oireita. Lintuinfluenssaa tavataan siipikarjalla, luonnonvaraisilla vesilinnuilla ja esimerkiksi isokokoisilla petolinnuilla.

Voiko lintuinfluenssa tarttua ihmiseen?

Jotkin lintuinfluenssaviruksen muodot voivat tarttua ihmiseen, mutta tarttuminen on hyvin harvinaista.

Lintuinfluenssan leviäminen, varsinkin ihmisiin, liittyy usein huonoon hygieniaan. Huolehdi siis hyvästä hygieniasta lintujen lähellä. Älä koske luonnonvaraisiin lintuihin syyttä.

Jos sinun täytyy koskea lintuun, käytä hansikkaita ja maskia. Jos epäilet käsitelleesi lintuinfluenssaista eläintä, tutustu Ruokaviraston ohjeisiin, äläkä mene siipikarjatilojen lähelle kahteen viikkoon.

Jaa sivu
Skip to content