Matelijat ja sammakkoeläimet

Kuva: Päivi Ylikorpi

Kaikki Suomen matelijat ja sammakkoeläimet ovat rauhoitettuja. Rauhoitus koskee eläinten kaikkia kehitysvaiheita, eli laki kieltää myös sammakoiden kudun tai nuijapäiden viemisen kotiin kasvatettaviksi.

Tavallisimpia matelija- ja sammakkoeläinlajeja ovat maassamme kyy, rantakäärme, sisilisko, sammakko ja rupikonna. Kaikki Suomessa esiintyvät matelijat ja sammakkoeläimet ovat rauhoitettuja. Niitä ei saa siis esimerkiksi häiritä, vahingoittaa tai ottaa haltuun.

Matelijoiden ja sammakkoeläinten maineessa olisi kohentamisen varaa. Liian usein nämä kiehtovat luontokappaleet joutuvat esimerkiksi lasten kiusaamisen kohteeksi, kenties siksi, ettei niiden uskota kokevan kipua ja pelkoa. Vaikka näillä eläimillä ei ole ilmeitä, eleitä tai ääniä, jotka me ihmiset ymmärtäisimme merkeiksi pelosta tai kivusta, se ei tarkoita, ettei niillä olisi edellytyksiä näiden tuntemiseen.

Mikä uhkaa matelijoita ja sammakkoeläimiä?

Matelijoiden ja sammakkoeläinten pahimpia uhkia ovat liikenne, niiden tärkeille elin-, lisääntymis- tai talvehtimisalueille rakentaminen, elinympäristöjen pirstoutuminen ja lannoitteiden ja myrkkyjen käyttö. Matelijat ja sammakkoeläimet tulisikin ottaa paremmin huomioon etenkin laajamittaisen rakentamisen yhteydessä. Pihalampien rakentaminen voi auttaa sammakoita ja rantakäärmeitä selviytymään silloin, kun luonnolliset vesielementit vähenevät ympäristössä. Jos haluaa rakentaa pihalammikon, josta on iloa myös sammakoille ja käärmeille, kannattaa perehtyä aiheeseen tarkemmin internetin kautta.

Pihalammikoiden kalat voivat kantaa mukanaan yllättävää riskitekijää alueen sammakkoeläimille. Keski-Euroopassa tavataan sammakoiden virustauteja, jotka ovat tappaneet kokonaisia sammakkopopulaatioita. Nämä virukset voivat levitä maasta toiseen koristekalojen mukana. Riski kotimaisille matelija- ja sammakkoeläinlajeillemme piilee myös muista maista kotoisin olevissa eläimissä. Vieraat lajit voivat päätyä Suomeen esimerkiksi laivojen painolastivesien tai tuontikasvien mukana, mutta joskus myös ihmiset päästävät eläimiä luontoon. Vieraiden lajien päästäminen luontoon on harkitsematonta ja tuomittavaa.

Jaa sivu
Skip to content