Luonnoneläin hädässä

Loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten auttaminen on kansalaisvelvollisuus ja eläinsuojeluviranomaisten toimintakohde.


Heti apua tarvitsevista luonnonvaraisista eläimistä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen, mikäli yleinen turvallisuus vaarantuu merkittävästi tai tehtävään tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa tai -asiantuntemusta.

Osa pelastuslaitoksista tekee myös kiireettömiä pelastustehtäviä, kuten kissan auttamista puusta. Pelastuslaitosten omista numeroista voi kysyä tarvittaessa apua, ja pelastuslaitos päättää tapauskohtaisesti avunannosta resurssitilanteensa tai omien linjaustensa mukaan. Helsingissä apua tarvitsevista luonnoneläimistä voi ilmoittaa pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikköön puh. 09 310 30151. Myös SEYn eläinsuojeluneuvojilta saa apua.

Luonnonvaraisten eläinten poikaset eivät yleensä tarvitse ihmisen apua vaan hylätyn näköisinäkin ovat emonsa valvonnassa. Jos kuitenkaan olet hiukankaan epävarma eläimen avuntarpeesta, kysy neuvoa SEYn eläinsuojeluneuvojalta. Älä kuitenkaan koske eläinten poikasiin ennen asiantuntijan ohjeita. Erityisesti rusakonpoikasten selviytymisennuste romahtaa, jos niitä otetaan syyttä luonnosta ihmisen hoitoon.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Luonnoneläin tarvitsee apuasi

Kun luonnoneläin kärsii ihmisen toiminnan takia, ihmisellä on velvollisuus auttaa. Eläinsuojelulaki velvoittaa, että…

Lue lisää

Luonto on luonnoneläimen koti

Päivi Ylikorpi on aiemmassa työssään eläinsuojelun parissa osallistunut useiden vuosien ajan loukkaantuneiden tai…

Lue lisää
Jaa sivu