Löytöeläimet ja kodittomat eläimet

Löytöeläimet ja erityisesti kodittomat kissat, ovat Suomessa iso eläinsuojeluongelma. Suomessa jää vuosittain kodittomaksi arviolta kymmeniätuhansia lemmikkieläimiä. Villiintyneiden, niin sanottujen populaatiokissojen määrä on viime vuosien aikana lisääntynyt alueellisesti.


Kodittomat kissat työllistävät eniten

Löytöeläintaloihin ja eläinsuojeluyhdistyksille päätyy eniten kodittomia kissoja. Myös lähes neljä tuhatta koiraa tilastoidaan vuosittain Suomen löytöeläintaloissa, mutta koirista suurin osa on karkureita, jotka haetaan takaisin kotiin jo saman päivän aikana. Kissoista taas vain noin neljännes päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen. Kissojen ja koirien lisäksi vain muutama sata muun lajista lemmikkieläintä päätyy löytöeläimeksi vuosittain.

Löytöeläimet, erityisesti kodittomat kissat, ovat Suomessa iso eläinsuojeluongelma. Kuvassa mustavalkoinen kissanpentu nukkuu naisen sylissä.
Löytöeläintaloihin ja eläinsuojeluyhdistyksille päätyy eniten kodittomia kissoja. Kuva: Riikka Ala-Hulkko

Työmme löytöeläinten puolesta

Suurin osa jäsenyhdistyksistämme auttaa ja sijoittaa uusiin koteihin löytöeläimiä. Osalla yhdistyksistä on oma löytöeläintalo, kun taas toisilla yhdistyksillä kodittomat eläimet ovat sijaiskodeissa. Yhdistykset loukuttavat, leikkauttavat, rokottavat, tunnistusmerkitsevät, hoitavat ja etsivät eläimille uusia koteja. Tämä pääosin vapaaehtoistoiminnan avulla tapahtuva työ pelastaa vuosittain tuhansia eläimiä.

Myös eläinsuojeluneuvojamme auttavat hädänalaisia lemmikkieläimiä ja neuvovat eläinsuojeluongelmissa.

Panostamme erityisesti myös ennaltaehkäisevään työhön, jolla vähennetään kodittomiksi päätyvien eläinten määrää. Iso osa työstämme on kampanjointia ja vaikuttamista löytöeläinten puolesta. Vaadimme, että lainsäädännöllä varmistetaan löytöeläinten hyvä hoito. Meidän mielestämme kaikki koirat on tunnistusmerkittävä ja rekisteröitävä. Sama pätee kissoihin, sillä kissakriisi Suomessa on todellinen, ja kodittomien kissojen määrä on saatava laskuun. Vähintäänkin jokainen vapaasti ulkoileva kissa tulee mielestämme olla leikkautettu.


Haluatko tarjota kodin kodittomalle?

Jos haluat tarjota kodin löytöeläimelle, voit olla suoraan yhteydessä jäsenyhdistyksiimme.

Vieraile myös Kodittomat.info -sivustolla, jonne on kerätty suomalaisten eläinsuojeluyhdistysten kotia etsiviä eläimiä.


Auta eläimiä lahjoituksellasi

Autamme vuosittain tuhansia kodittomia eläimiä. Teemme konkreettista eläinsuojelutyötä sekä vaikutamme lakeihin ja asenteisiin. Auta eläimiä kanssamme liittymällä eläinsuojelukummiksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Lemmikinomistajat joutuvat tinkimään eläinten hoidosta huonon taloustilanteen vuoksi – eläinsuojeluyhdistyksille tulvii nyt avunpyyntöjä

SEY Suomen eläinsuojelun jäsenyhdistyksille ja muille vapaaehtoisille on tullut kuluneen syksyn ja talven aikana tavallista enemmän avunpyyntöjä lemmikinomistajilta, jotka ovat joutuneet lykkäämään jopa välttämättömiä hankintoja ja eläinlääkärikäyntejä huonon taloustilanteen vuoksi.

Lue lisää

Haluatko tarjota löytöeläimelle loppuelämän kodin? – Kodittomat.info-palvelusta löydät suomalaisia löytöeläimiä

  Kodittomat.info on uusi helppokäyttöinen hakupalvelu, jossa suomalaiset eläinsuojeluyhdistykset voivat ilmoittaa uusia koteja…

Lue lisää

Tiedote: Löytöeläintalot täyttyvät jälleen syksyn tullen – kotia etsivät eläimet ympäri Suomen löytyvät nyt yhdeltä verkkosivulta

  Löytöeläintalot ja eläinsuojeluyhdistysten sijaiskodit täyttyvät jälleen syksyn tullen hylätyistä, huostaanotetuista ja uutta…

Lue lisää

SEY: Löytökissaongelmaa voi ehkäistä loukutuksilla ja leikkautuksilla – Uuteen eläinsuojelulakiin ei luvassa tarvittavia eväitä

SEY vaatii, että uuden eläinsuojelulain myötä löytökissat tulee luovuttaa rokotettuina, tunnistusmerkittyinä ja rekisteröityinä sekä kastroituina tai sterilisoituina.

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content