Pentutehtailu

Koiranpentujen kasvattajiksi on 2000-luvulla ryhtynyt paljon ammattimaisia ja tehdasmaisia toimijoita. Koiranpentuja tehtaillaan mahdollisimman suuren taloudellisen voiton saavuttamiseksi erityisesti monissa itäisen Keski-Euroopan maissa. Tehtailtuja pentuja viedään ympäri Eurooppaa ja aina Suomeen saakka. Suomeen pimeät pennut tulevat tyypillisesti Viron ja Venäjän kautta, mutta myös Suomessa on pentutehtailijoita. Pentutehtailu houkuttelee puoleensa ammattirikollisia.


Tyypillisin tehtailtu eläinlaji on koira, mutta myös muita lemmikkieläimiä tehtaillaan, ja tehtailun vaarat ja tunnusmerkit pätevät niihinkin.

Pentutehtailu näyttää vuosien valistuskampanjoista huolimatta vain lisääntyvän. Vaikka ihmisten tietoisuus pentutehtailun vaaroista on lisääntynyt, tehtailtujen pentujen nopea saatavuus ja verrattain edullinen hinta houkuttelevat yhä uusia ostajia.

Eläinten myynti verkossa mahdollistaa Euroopan laajuisen pentutehtailubisneksen. Tyypillisin tehtaillun eläimen ostopaikka on verkkoalusta.

Koiranpentujen kasvattajiksi on 2000-luvulla ryhtynyt paljon ammattimaisia ja tehdasmaisia toimijoita. Kuvassa ruskea lyttykuonoinen kissa katsoo verkkoaidan takaa.
Tyypillisin tehtailtu eläinlaji on koira, mutta myös muita lemmikkieläimiä tehtaillaan, ja tehtailun vaarat ja tunnusmerkit pätevät niihinkin. Kuva: SEYn arkisto

Pentutehtailun vaarat

Tehtaillut pennut ovat usein sisäsiittoisia, ja niillä voi olla erilaisia käytösongelmia. Pentutehtaasta tulevalla koiralla tai kissalla on myös korkea riski sairastua monenlaisiin tauteihin. Tehtailtuja eläimiä ei yleensä rokoteta, eikä niiden terveydestä ja hyvinvoinnista huolehdita. Huonoissa oloissa kasvaneilla eläimillä on usein erilaisia sairauksia. Monet sairauksista ovat vakavia ja johtavat usein jopa eläimen kuolemaan. Osa taudeista on vaarallisia myös ihmiselle. Eläimestä koituu helposti paljon rahanmenoa, kun se tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

Koiranpentujen kasvattajiksi on 2000-luvulla ryhtynyt paljon ammattimaisia ja tehdasmaisia toimijoita.  Kuvassa kaksi koiranpentua saomalehtien joukossa auton takakontissa.
Toimimme pentutehtaita vastaan lisäämällä ihmisten tietoisuutta pentutehtailun vaaroista ja tuottamalla tietoa eläimen hankkijan tueksi, jotta tehtailtujen pentujen kysyntä tyrehtyisi. Kuva: SEYn arkisto

SEY toimii pentutehtailua vastaan

Toimimme pentutehtaita vastaan lisäämällä ihmisten tietoisuutta pentutehtailun vaaroista ja tuottamalla tietoa eläimen hankkijan tueksi, jotta tehtailtujen pentujen kysyntä tyrehtyisi. Vaikutamme eläinsuojelulainsäädäntöön, ja yksi tuoreimmista tavoitteistamme on kiristää eläinten verkkokaupan säätelyä.

Toimimme yhteistyössä Euroopan eläinsuojelujärjestöjen kanssa, jotta kansainväliseen koira- ja lemmikkikauppaan pystytään puuttumaan.

Vapaaehtoisverkostomme pyrkii paljastamaan pentutehtaita ja eläintrokareita viranomaisille ja saattamaan heitä oikeuteen vastaamaan teoistaan.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Pentutehtailija jättää jälkeensä surua ja rahanmenoa – SEY avasi pentutehtailun vaaroista kertovan sivuston

Halpakoira.fi-sivusto neuvoo, miten tunnistaa ja välttää pentutehdas sekä kertoo, miten vastuullinen koirankasvattaja toimii.

Lue lisää

SEY julkaisi ohjeet pennun ostajalle ja myyjälle

Älä osta pentua takakontista! Tunnista ja vältä pentutehdas SEYn ohjeet eläimen ostajalle Halpa…

Lue lisää

SEY: Eläinkauppaa tulee säädellä lailla nykyistä tiukemmin

TIEDOTE 9.11.2016 SEYn jäsenyhdistykset sekä eläinsuojeluneuvojat saavat runsaasti yhteydenottoja uutta kotia etsivistä eläimistä,…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content