SEY vei eduskuntaan pehmokoiria muistutukseksi pentutehtailun ratkaisuista – eläinten verkkokauppaan ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota

10.10.2018

TIEDOTE 10.10.2018

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto vieraili eilen 9.10. eduskunnassa ja lahjoitti maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenille pehmokoirat. Pehmokoirien mukana valiokunnan jäsenet saivat kirjeen, jossa kerrotaan pentutehtailun vakavuudesta ja SEYn uudistusehdotuksista lainsäädäntöön pentutehtailun estämiseksi. Tempaus on osa SEYn Eläinten viikkoa, jonka teemana on lemmikin vastuullinen hankkiminen.

– Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet ovat ratkaisevassa asemassa eläinten hyvinvoinnin parantamisessa Suomessa. Pehmokoirien tarkoituksena on tuoda valiokunnan jäsenille viesti tehtailtujen eläinten puolesta positiivisella tavalla, sanoo SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

SEYn mielestä verkkokaupan rajoittaminen lainsäädännöllä on yksi pentutehtailuongelman ratkaisun avaimista, sillä tehtailtu pentu ostetaan tyypillisesti verkkokaupasta.

– Eläinsuojelulain uudistustyö on loppusuoralla. Uudistuksen yhteydessä on puhuttu koirien pakollisesta tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä, mikä on tärkeä askel pentutehtailun suitsimiseen. Tämän lisäksi tarvitaan verkkokaupan säätelyä. Esimerkiksi koiranpentujen kauppapaikkoja säädellään laissa melko paljon, mutta verkkokauppaan, joka on kasvanut räjähdysmäisesti, ei vielä ole kiinnitetty tarvittavaa huomiota, sanoo Pulli.

Pentutehtailijoiden ilmoitukset kukoistavat verkkokaupoissa. SEY testasi syyskuussa, rajoittavatko verkon kauppapaikkojen omat linjaukset eläinten myyntiä. SEY lähetti neljälle verkossa eläinten myynti-ilmoituksia julkaisevalle kauppapaikalle keksityn ilmoituksen myytävistä koiranpennuista. Neljästä kauppapaikasta kaksi kieltäytyi julkaisemasta ilmoitusta omiin linjauksiinsa vedoten.

– Eläinten verkossa kauppaamisen ehtona tulisi olla myyjän vahva tunnistautuminen. Näin myyjä olisi saatettavissa edesvastuuseen, mikäli koira myynnin jälkeen paljastuu sairaaksi. Lisäksi eläinten verkossa myymisen tulisi olla luvanvaraista ja yksityishenkilön myynti-ilmoituksia rajata lukumääräisesti. Tämä palvelisi myös verottajaa, sillä laittomasta pentukaupasta saatavat tulot voivat nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin, sanoo Pulli.

Lisätietoa:

– Laiton pentukauppa on mittava ongelma Suomessa ja koko Euroopassa. Satojen tuhansien eurojen helpot voitot houkuttelevat järjestäytynyttä rikollisuutta. Moni pentutehtailijalta ostettu koira on niin vakavasti sairas, että se joudutaan lopettamaan pian uuteen kotiin saapumisensa jälkeen. Koiran myyjää ei ole kaupan jälkeen enää löydettävissä.

– SEY testasi Eläinten viikon alla, rajoittavatko verkon kauppapaikkojen omat linjaukset eläinten myyntiä. SEY lähetti neljälle verkossa eläinten myynti-ilmoituksia julkaisevalle kauppapaikalle keksityn ilmoituksen myytävistä koiranpennuista. Ilmoitus oli tarkoituksella laadittu siten, että sen pitäisi helposti herättää epäily pentutehtailusta. Pennut olivat esimerkiksi keskimääräisiä edullisempia, ilmoittajalla ei ollut verkkosivua, jossa kerrotaan kasvatustoiminnasta, rotukoiria ei ollut rekisteröity Suomen Kennelliittoon, pentujen kuvat olivat kuvapankkikuvia ja ilmoittajan puhelinliittymä oli prepaid-liittymä. Neljästä kauppapaikasta kaksi kieltäytyi julkaisemasta ilmoitusta omiin linjauksiinsa vedoten. Vaikka osa kauppapaikoista hylkäsi SEYn keksityn ilmoituksen, ei se takaa sitä, että kyseiset verkkokaupat ovat vapaita pentutehtailijoiden ilmoituksista. Pentutehtailijan voi tunnistaa seuraavista merkeistä: https://halpakoira.fi/ pentutehtailijan-tuntomerkit/

– SEY lähetti testin jälkeen suomalaisille verkkokaupoille avoimen kirjeen, jossa vedotaan eläinten kaupan itsesäätelyn puolesta. Yksikään verkkokaupoista ei ole vastannut kirjeeseen.

– Suomessa vietetään Eläinten viikkoa 4.–10.10. Eläinten viikko on SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vuonna 1959 aloittama eläinten hyvinvoinnin teemaviikko. Tänä vuonna viikon teemana on lemmikin vastuullinen hankinta. Teemaviikon avaa maailman Eläinten päivä, jota juhlitaan vuosittain 4. lokakuuta.

Eläintenviikko.fi

Haastattelut:

Kati Pulli
Toiminnanjohtaja
P. 050 371 2740
kati.pulli@sey.fi

Maria Lindqvist
Viestintäpäällikkö
P. 050 557 2463
maria.lindqvist@sey.fi

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on vuodesta 1901 eläinsuojelutyötä tehnyt Suomen suurin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Jaa sivu
Skip to content