Luonnoneläin tarvitsee apuasi

Kun luonnoneläin kärsii ihmisen toiminnan takia, ihmisellä on velvollisuus auttaa.


Eläinsuojelulaki velvoittaa, että sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee pyrkiä auttamaan tai huolehtia, että se saa asianmukaista hoitoa. Jos eläin on kuitenkin sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta, eläin on joko lopetettava tai huolehdittava siitä, että se lopetetaan nopeasti ja kivuttomasti. Asiantuntijan apua on käytettävä silloin, kun oma osaaminen eläimen tilan ja avun tarpeen arviointiin ei riitä.

Tyypillisiä apua tarvitsevia luonnoneläimiä ovat linnut, rusakot, siilit ja oravat, mutta kaikilla luonnonvaraisilla eläimillä lajista riippumatta on yhtäläinen oikeus ihmisen apuun ja hoitoon tarvittaessa.

Jokaista luonnoneläintä on kunnioitettava kokevana ja tuntevana yksilönä ja kohdeltava sen mukaisesti.

SEYn eläinsuojeluneuvoja on helposti lähestyttävä auttaja, kun epäilet eläimen olevan hädässä. Kuvassa ihmisen käsissä oleva mustavalkoinen meriharakka, jollaon siimaa jalkojen ympärillä.
Tyypillisiä apua tarvitsevia luonnoneläimiä ovat linnut, rusakot, siilit ja oravat, mutta kaikilla luonnonvaraisilla eläimillä lajista riippumatta on yhtäläinen oikeus ihmisen apuun ja hoitoon tarvittaessa. Kuva: Anne Väisänen

Vapaaehtoiset auttavat luonnoneläimiä

Kun kohtaat luonnoneläimen hädässä, etkä tiedä mitä tehdä, ota yhteys eläinsuojeluneuvojaamme. Jokainen SEYn eläinsuojeluneuvoja koulutetaan luonnonvaraisten eläinten perushoitoon. Lisäksi osa neuvojistamme on syventänyt tietouttaan ja osaamistaan luonnoneläimistä ja voi ottaa luonnonvaraisia eläimiä hoitoon ja myöhemmin luontoon vapautettavaksi.

Myös jäsenyhdistyksissämme ympäri maan on luonnoneläimiin erikoistuneita auttajia.

Loukkaantuneiden ja emottomien luonnoneläinten hoidossa on Suomessa paljon puutteita. Luonnoneläinten kiinniotto, kuljetus, hoito ja kuntoutus on Suomessa käytännössä lähes kokonaan vapaaehtoisten varassa. Viranomaisten osaaminen luonnonvaraisten eläinten hoidossa on pääasiassa hyvin vähäistä, ja hoito- ja kuntoutuspaikkoja on vain muutamia.

SEY edistää luonnoneläinten hyvinvointia valistuksen ja tiedotuksen keinoin, vaikuttamalla lainsäädäntöön sekä ylläpitämällä ja luomalla parempia luonnoneläinten hoidon käytäntöjä.

SEYn tavoitteena on luonnoneläinten aseman parantaminen lainsäädännön avulla. Loukkaantuneita luonnoneläimiä on autettava asianmukaisella tavalla ja niiden hoidon vastuut on määriteltävä nykyistä tarkemmin.


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Luonto on luonnoneläimen koti

Päivi Ylikorpi on aiemmassa työssään eläinsuojelun parissa osallistunut useiden vuosien ajan loukkaantuneiden tai…

Lue lisää

Eläinten viikon 2017 oppimateriaali on nyt tilattavissa

Eläinten viikkoa vietetään taas 4.-10.10.2017. Tänä vuonna SEYn Eläinten viikon teemana on luonnoneläimet. Luonnoneläimistä, niiden…

Lue lisää

Vastuullista hoitoa, ei villejä lemmikkejä

Tällä viikolla minulla oli suuri kunnia käydä vastaanottamassa SEYn myöntämä Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinto,…

Lue lisää
Jaa sivu
Skip to content