Orava

Kuva: Laura H. Forsström

Oravan voi tavata niin metsässä kuin kaupungissakin.

Oravat ovat ihmisasutuksen läheisyydessä yleisiä jyrsijöitä. Ne ovat pääasiassa kasvinsyöjiä, joiden tärkeintä ravintoa ovat kuusen ja männyn siemenet. Ne syövät kuitenkin myös esimerkiksi marjoja, sieniä, pähkinöitä ja vihreitä kasvinosia. Oravat voivat syödä myös lintujen munia tai poikasia, mutta ilmeisesti luultua vähemmän. Pikkulintujen pönttöjen suuaukot kannattaa kuitenkin suojata metallilla niin, etteivät oravat pysty jyrsimään suuaukkoa isommaksi ja pääse syömään pöntössä olevia munia tai linnunpoikasia.

Sympaattisen oloinen tupsukorvainen orava saa usein osakseen runsaasti positiivista huomiota, josta voi pahimmillaan koitua haittaa niin ihmisille kuin oravillekin. Orava nimittäin kesyyntyy helposti, ja kun pelko hälvenee, orava saattaa mennä sisään ihmisasuntoihin ja aiheuttaa melkoista tuhoa jo lyhyellä vierailulla. Kesyt oravat saattavat jopa kiipeillä ihmisten vaatteissa ja näykkiä näitä. On selvää, että oravat ovat tällöin suuressa vaarassa joutua kovakouraisen hätistelyn tai jopa ilkivallan kohteiksi.

Oravia ei tulekaan pyrkiä kesyttämään, ja esimerkiksi poikasia hoidettaessa kesyyntymistä tulee erityisesti välttää.

Milloin orava tarvitsee apua?

Aikuiset oravat voivat eksyä sisälle rakennuksiin, jolloin ne voivat tarvita apua päästäkseen sieltä ulos. Joskus tällainen orava on otettava kiinni loukun tai haavin avulla. Kiinni ottamiseen voi tarvittaessa pyytää apua paikalliselta pelastuslaitokselta.

Oravia jää myös autojen alle. Jos orava ei ole menehtynyt onnettomuudessa, mutta se on vahingoittunut, se on lopetettava joko paikan päällä asiantuntevan henkilön toimesta tai toimitettava eläinlääkärin lopetettavaksi. Aikuisen, loukkaantuneen oravan käsittely ja hoitaminen on käytännössä mahdotonta. Aikuista oravaa kiinni otettaessa ja käsiteltäessä on oltava äärimmäisen varovainen. Oravan puremavamma voi olla erittäin syvä.

Oravat saavat poikasia maalis- ja syyskuun välisenä aikana. Oravan poikaset syntyvät karvattomina ja sokeina, ja ne viettävät pesässä elämänsä ensimmäiset 6 viikkoa. Joskus oravien pesistä putoaa maahan pieniäkin poikasia. Pieni pesän ulkopuolelle syystä tai toisesta joutunut poikanen kylmettyy, kuivuu ja menehtyy nopeasti.

Jos oravaemolle on tapahtunut jotakin, se on esimerkiksi jäänyt auton alle eikä palaa pesään, useitakin poikasia saattaa löytyä samalta alueelta hortoilemasta emoaan etsimässä. Jos löydät luonnosta oravanpoikasen, jonka epäilet tarvitsevan apua, kysy neuvoa luonnonvaraisia eläimiä hoitavalta taholta ennen kuin kosket poikaseen.

Jaa sivu
Skip to content