Tervapääskyt

Tervapääskyt ovat pitkine siipineen lentämisen mestareita. Ne eivät kuitenkaan pysty ponnistamaan lentoon pikkiriikkisillä jaloillaan, jos ne syystä tai toisesta joutuvat maankamaralle. Joskus terve ja hyväkuntoinenkin aikuinen tervapääsky saattaa joutua maahan. Silloin tervapääskyä tulee auttaa pääsemään jälleen siivilleen.

Tervapääsky nostetaan kädessä mahdollisimman ylös, josta aikuinen kehittynyt lintu pääsee jatkamaan lentoaan. Ympäristöksi kannattaa valita paikka, jossa on vain matalaa kasvillisuutta, jotta lentoon on helppo lähteä. Jos kyseessä on nuori lintu, joka muuten näyttää hyväkuntoiselta, tulee varmistua siitä, että lintu riittävän täysikasvuinen, että siivet ovat kasvaneet tarpeeksi pitkiksi lentämiseen.

Jos tervapääskyn poikanen on pudonnut pesästä maahan, se tarvitsee aina apua toisin kuin useimmat muut linnut, sillä linnun vanhemmat eivät pysty ruokkimaan poikasta maahan. Tervapääskyn voi varovasti nostaa takaisin pesäänsä. Mikäli pesää ei löydy, lintu on toimitettava asiantuntevaan hoitoon.

Vahingoittunut tai nälkiintynyt lintu on toimitettava viipymättä hoitoon. Etenkin kylminä ja sateisina kesinä pesästä lähtevät poikaset voivat kärsiä ravinnon puutteesta, sillä niiden on vaikea löytää henkensä pitimiksi riittävästi hyönteisiä. Lennossa ruokailemaan tottuneina lintuina tervapääskyt eivät syö tarjolle asetettua ruokaa, vaan ne on pakkoruokittava. Tämä on aina asiantuntijan tehtävä.

Jaa sivu
Skip to content