Vesilinnut

Monet perheet ruokkivat mielellään vesilintuja ja niiden poikasia kesäisin. Näille linnuille ei tulisi antaa runsaasti vaaleaa leipää tai pullaa. Vesilinnuille sopii leipää paremmin esimerkiksi raastettu omena, kesäkurpitsa, kurkku tai keitetty peruna pieninä paloina. Kuva: 500mm/pixabay.com

Aikuiset vesilinnut tarvitsevat apua melko harvoin. Sen sijaan sini- eli heinäsorsan poikueet ovat toisinaan pulassa. Sorsaemot, jotka eivät ole löytäneet kaupungin tiuhaan asutuilta rannoilta sopivaa pesäpaikkaa, saattavat tehdä pesänsä esimerkiksi kerrostalon parvekkeen kukkalaatikkoon tai kauppakeskusten kattoparkkialueelle.

Näistä paikoista poikasten turvallinen pääsy vesistöön on mahdotonta, eikä aikaa ole hukattavaksi. Poikasten pitäisi päästä veteen vuorokauden sisällä kuoriutumisestaan. Sen vuoksi poikueita pyritään toisinaan siirtämään avoveteen pian kuoriutumisen tapahduttua, ennen kuin koko poikue joutuu vaaraan esimerkiksi ylittäessään monikaistaista ajoväylää. Esimerkiksi Helsingissä siirtoja on tehnyt pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö.

On tärkeää saada sorsaemo ensin kiinni ja poikaset vasta sen jälkeen. Vapautuspaikalla edetään päinvastaisessa järjestyksessä: ensin päästetään poikue veteen, ja sen jälkeen sorsaemo hyvin hiljaa ja vähäeleisesti. Jos sorsaemo joutuu pakokauhun valtaan, se tuskin enää palaa paikalle ja löytää poikasiaan. Jos tietä ylittävä sorsaemo on jäänyt auton alle, poikaset eivät selviydy yksin, vaan ne on toimitettava viipymättä hoitoon.

Toisinaan sorsat ja muut vesilinnut tahriintuvat vesistöön päässeeseen öljyyn. Öljy tuhoaa vesilintujen sulkapeitettä suojaavan rasvakerroksen, jolloin sulkapeitteen vedenpitävyys katoaa, ja lintu kastuu pohjimmaisia untuviaan myöten. Tämä johtaa etenkin kylmässä säässä nopeasti hypotermiaan. Öljy on vaaraksi myös linnun ruoansulatuselimistölle sen yrittäessä puhdistaa höyheniään sukimalla. Samalla lintu tulee nielleeksi öljyä. Öljyyntyneet linnut on saatava pikimmiten kiinni ja toimitettua hoitoon. Ne tarvitsevat pesun jälkeen pitkähkön kuntoutusajan saadakseen höyhenpukunsa jälleen lämpöä ja vettä eristäväksi. Lintujen kiinniottamiseksi ja öljyvuodon taustan selvittämiseksi kannattaa pyytää apua paikalliselta pelastuslaitokselta.

Kuvan sinisorsa oli tahriintunut öljyyn. Lintu oli pestävä toistuvasti, mutta öljy ei ollut aiheuttanut vakavia vaurioita sen elimistölle. Sorsa voitiin palauttaa hoidon jälkeen luontoon. Kuva: Päivi Ylikorpi

Muuttomatkalle lähtöä pitkittävät joutsenet herättävät ihmisissä huolta syksyisin. Kaupunkien lahtiin vielä jäiden tultuakin jäävät linnut pärjäävät yllättävän hyvin, kunhan niillä on käytössään edes pieni sulan veden alue, jolta ne löytävät ravintoa. Usein pieneen sulaan jäävää joutsenta luullaan lentokyvyttömäksi, sillä se ei tuhlaa energiaa lentämiseen vaan pysyttelee paikoillaan pitkiä aikoja. Jos on perusteltu syy olettaa linnun olevan vahingoittunut, apua linnun kiinni ottamiseksi ja hoitoon saattamiseksi on pyydettävä paikalliselta pelastuslaitokselta.

Jaa sivu
Skip to content