Rokotukset

Kissoilla on tarttuvia virustauteja, joita vastaan ne on syytä rokottaa. Myös sisäkissat tarvitsevat rokotukset. Osa viruksista on sitkeitä ja selviää ympäristössä pitkään. Ihminen voi tuoda kotiin tullessaan viruksen kotiin esimerkiksi kenkiensä pohjissa. Näin kissa voi sairastua, vaikka ei kotipiirin ulkopuolella liikkuisikaan.

Pikkupentu saa vasta-aineita emon maidon mukana. Ensimmäisen rokotuksen pentu saa yleensä jo ennen luovutusikää. Se tulee rokottaa 12 ja 16-20 viikon iässä. Sen jälkeen rokotus täytyy uusia 1 – 3 vuoden välein. Uusinnan tiheys riippuu siitä, mitä valmistetta lääkäri käyttää. Uusinnan ajankohdan eläinlääkäri kirjoittaa yleensä kissan rokotuskorttiin.

Kotikissa saa tavallisesti kaksi erilaista rokotetta: kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan. Näyttelykissa tai perheensä kanssa matkusteleva kissa voidaan lisäksi rokottaa rabiesta eli raivotautia vastaan.

Kissarutto on vakava virustauti, johon ei ole olemassa lääkettä tai hoitoa. Taudin oireita ovat voimakas oksentelu, ripulointi ja kuume. Virus on aggressiivinen ja johtaa useimmiten kissan kuolemaan. Lisäksi virus on erittäin sitkeä ja säilyy hengissä ja tartuttamiskykyisenä ympäristössä jopa vuoden. Ihminen voi siis tietämättään tuoda taudin kotiin.

Kissaflunssat ovat eri virusten aiheuttamia flunssankaltaisia tauteja. Eri virukset aiheuttavat hieman erilaisia oireita: vuotoa silmistä ja sieraimista, kuumetta, silmätulehdusta, rakkuloita suun limakalvoille ja jopa keuhkokuumetta. Virukset leviävät pisaratartuntana ja esimerkiksi pesemättömien ruoka- ja juoma-astioiden kautta.

Kissan flunssavirustartunnasta tekee hankalan se, että virus saattaa jäädä piilemään kissan elimistöön ja aktivoituu esimerkiksi stressin seurauksena uudelleen. Silloin se myös tartuttaa virusta edelleen.

Vaikka rokotus ei anna täydellistä suojaa flunssaviruksia vastaan, rokotetut kissat sairastuvat yleensä lievemmin kuin rokottamattomat. Jos perheessä on useita kissoja, tai jos kissa käy näyttelyissä tai lomahoidossa lemmikkihoitolassa, on flunssarokotuskin syytä pitää voimassa. Flunssarokotus on uusittava vuosittain.

Rabies eli raivotauti on vakava virustauti, joka johtaa kuolemaan. Rabies voi tarttua myös ihmiseen. Suomessa rabiestartunnan todennäköisyys on hyvin pieni. Suomi on rabiesvapaa maa, eikä tautia ole täällä luonnoneläimissä. Venäjällä ja Baltian maissa tautia kuitenkin tavataan myös luonnonvaraisissa eläimissä, joten rajan pinnassa ulkoilevalle kissalle rokotus voi olla tarpeen. Myös ulkomailla matkustavien kissojen rabiesrokotus tulee olla voimassa.

Jaa sivu
Skip to content