Kissan käyttäytymistarpeet

Kuva: Sonja Nurmi-Tuominen

Luonnossa kissa pyydystää päivittäin ateriakseen useamman jyrsijän päivässä. Koska jokainen vaaniminen ja hyökkäys eivät johda toivottuun lopputulokseen, itse ravinnostaan vastaavalla kissalla riittää puuhaa, eikä se pääse pitkästymään. Sisäkissa sen sijaan harvemmin joutuu tekemään työtä ruokansa eteen. Tylsyys onkin sisäkissan suurimpia hyvinvointiongelmia.

Luontaisesti aktiivista elämää viettävän pikkupedon pitkästymisellä voi olla ikäviä seurauksia. Kissa saattaa lievittää pitkästymistään kerjäämällä huomiota omistajan kannalta ikävilläkin tavoilla, kuten naukumalla tauotta tai hyökkäilemällä ohikävelevien ihmisten nilkkoihin. Tekemisenpuute saattaa myös johtaa eläimen stressaantumiseen ja sairastumiseen. Toiset kissat taas masentuvat ja nukkuvat tavallista enemmän. Mikäli ruokaa on vapaasti tarjolla, kissa saattaa vierailla ruokakupilla useammin kuin sillä oikeastaan on nälkä, mikä johtaa ylipainon kertymiseen.

Tekemisen keksimistä eläimille kutsutaan virikkeellistämiseksi. Kissan arkea voi piristää monin tavoin. Tässä osiossa kerrotaan niistä.

Jaa sivu
Skip to content