Huonekalujen raapiminen

Kun kissa kynsii pystysuoraa pintaa, se tekee kolmea asiaa. Se jättää pinnalle tassun hajurauhasista viestin lajitovereilleen ja kertoo reviirin olevan varattu. Raapimisesta syntyvät jäljet toimivat visuaalisena viestinä muille. Sanalla kynnen pinnalta irtoaa kuollut pintakerros ja uusi terävä kynsi paljastuu. Kolmas hyöty raapimisesta on lihasten venyttely. Kissa ojentautuu yleensä suoraksi puuta vasten ja venyttelee nautinnollisesti.

Kissalla on tarve kynsiä, eikä sitä voi opettaa siitä pois. Ihminen voi kuitenkin vaikuttaa siihen, mitä kissa kynsii. Kunnon raapimapuu on riittävän tukeva ja korkea niin, että kissa voi venyttäytyä koko pituuteensa kynsiessään. Useat eläinkaupoissa myytävät puut ovat liian matalia tai keveitä. Kissa valitsee todennäköisesti korkeamman ja tukevamman kohteen, kuten sohvan, sellaisen sijaan. Myös seinään naulattu mattopala tai kissan kynsittäväksi annettu huonekalu ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jos kissa kynsii ihmisen kannalta väärää paikkaa, on rankaiseminen hyödytöntä. Se saattaa jopa pahentaa kynsimistä. Kissa kokee omistajan uhkaavan käytöksen seurauksena olonsa epävarmaksi ja yrittää lievittää hermostumistaan raapimalla. Pääsyn väärälle paikalle voi sen sijaan yrittää estää. Feliway-naamaferomonisuihkeen suihkuttaminen ei-toivottuun paikkaan voi niinikään vähentää sen kynsimistä.

Rankaisemisen sijaan kissalle voi opettaa sopivan kynsimispaikan. Raapimapuu kannattaa ensin sijoittaa lähelle kissan vanhaa kynsimispaikkaa. Myös kissan suosikkinukkumispaikan läheisyys voi olla raapimapuulle sopiva. Monet kissat kynsivät ja venyttelevät juuri herättyään.

Kissa kannattaa yrittää ohjata raapimapuulle jo silloin, kun se on matkalla kynsimään. Ihminen voi houkutella kissaa raapimaan, näyttämällä esimerkkiä. Kissaa voi myös houkutella nousemaan puuta vasten lelun avulla. Mitä useammin kissa kynsii toivottua kohdetta, sitä todennäköisemmin se valitsee sen myös tulevaisuudessa.

Kuva: Hanna K. Heikkilä

Jaa sivu
Skip to content