Ylipaino

Ylipaino on sisäkissoilla tavallinen vaiva. Kuten ihmisilläkin, myös kissoilla liikapaino altistaa monille sairauksille, kuten diabetekselle ja nivelongelmille.

Leikatun kissan energiantarve on 20-30 prosenttia pienempi kuin leikkaamattomalla. Sisäkissat viettävät toisinaan myös turhan passiivista elämää, mikä edistää rasvan kertymistä kehoon. Myös kuivaruokien runsas hiilihydraattipitoisuus voi lihottaa kissaa. Kuivanappulat ovat lisäksi todella energiatiheää tavaraa – puuttuuhan niistä vesi kokonaan.

Oma osansa kissojen ylipainoepidemiassa on myös tylsistymisellä. Mikäli ruokaa on jatkuvasti tarjolla, kissa saattaa lievittää pitkästymistään napostelemalla, vaikka se ei oikeastaan olisi nälkäinen. Toiset kissat hakevat piristystä arkeensa ruuan kerjäämisellä. Ratkaisu niin pitkästymiseen kuin passiiviseen elämäntapaankin löytyy kissan leikittämisestä. Leikkiessä lihakset kasvavat ja aineenvaihdunta vilkastuu, mikä edistää laihtumista.

Kissan laihduttaminen ei ole kärsimättömän ihmisen puuhaa. Turvallinen ja terveellinen painonpudotus tapahtuu vähitellen ja pitkän ajan kuluessa. Kissaa ei missään nimessä saa paastottaa. Koska kissa on lihansyöjä, ruuan proteiinipitoisuudesta ei laihdutuskuurillakaan ole syytä tinkiä. Sen sijaan ruuan matala hiilihydraattipitoisuus ja kohtuullinen rasvan määrä edistävät painon putoamista.

Kuva: Sonja Nurmi-Tuominen

Jaa sivu
Skip to content