Hajuviestit

Ihmisen ja kissan välisessä viestinnässä hajuviesteillä ei juurikaan ole merkitystä. Kissat sen sijaan viestivät toisilleen monipuolisesti ilmaan leviävien kemiallisten feromoniviestien välillä. Kissa välittää feromoniviestejä lajitovereilleen esimerkiksi virtsan ja ulosteen, tassunpohjien ja poskien rauhasten kautta.

Ihminen voi käyttää kissan feromoniviestintää hyväkseen. Erään kissojen pään alueen feromonin on todettu vaikuttavan kissaan rauhoittavasti. Rento ja levollinen kissa merkitsee elinpiiriään hieromalla poskiaan ja otsaansa esineisiin. Synteettinenkin naamaferomoni houkuttelee kissan tekemään omia poskimerkintöjään ja rentoutumaan.

Kun kissa kokee, että jokin on poskilla merkattu, ei se todennäköisesti merkkaa samaa kohtaa tassuferomonilla kynsimällä kohtaa tai virtsalla. Synteettistä feromonivalmistetta voi siis käyttää kissan opettamiseen. Kissa tarvitsee kuitenkin aina kunnollisen ja sallitun raapimispaikan – raapimisen tarvetta valmiste ei poista.

Kissan synteettistä naamaferomonia myydään tuotenimellä Feliway. Sitä on saatavilla pistokkeeseen asetettavana haihduttimena tai paikalliseen käyttöön sopivana sumutteena.

On erityisen tärkeää opettaa lapselle kissan kieltä. Näin vältytään mahdollisilta väärinkäsityksiltä. Lapsen ja lemmikin suhde muuttuu luottavaiseksi ja rennoksi, kun molemmat ymmärtävät ja kunnioittavat toistensa kieltä. Kuva: Hanna K. Heikkilä

Jaa sivu
Skip to content