Hyvä hiekkalaatikko on riittävän tilava

Kuva: Ami Bergström

Luonnossa tarpeensa tekevä kissa valitsee paikan, jossa pehmeää, hienojakoista multaa tai hiekkaa. Kissa on siisti eläin. Se ei välttämättä tee kahta kertaa samaan paikkaan – onhan ulkona varaa valita aina uusi puhdas paikka.

Sisäkissa tarvitsee tarpeidentekoa varten hiekkalaatikon – tai kaksi. Oikea paikka kotona laatikolle on rauhallisessa paikassa, johon kissalla on aina vapaa pääsy, kaukana ruoka- ja vesikupeista.

Kuivikemateriaaleissa on paljon valinnanvaraa. Useimmille kissoille mieluisin vaihtoehto on paakkuuntuva savihiekka. Kun pissapaakut ja ulosteet siivoaa säännöllisesti ja koko laatikon pesee viikon – parin välein, laatikko on helppo pitää hajuttomana. Osa kissanhiekoista on hajustettuja. Valitse hajustamaton hiekka. Hajusteet ovat turhia lisäaineita, jotka saattavat ärsyttää herkkänenäisimpiä kissoja.

Myös hiekkalaatikkoja myydään monen mallisia. Laatikon tärkein ominaisuus on riittävän iso koko. Kissan on päästävä kääntymään vapaasti ja hiekkaa on mahduttava laatikkoon riittävä kerros, jotta kaivaminen on mahdollista. Muuttolaatikko tai muu iso muoviastia voi olla varsinaista hiekkalaatikoksi tarkoitettua astiaa fiksumpi vaihtoehto, jos tarpeeksi tilavaa laatikkoa ei muuten löydä.

Katollisuus ja katottomuus jakavat kissojen mielipiteitä. Kissa voi kokea katollisen laatikon ansaksi, jossa on vain yksi pakotie. Myös ilma umpinaisen laatikon sisällä saattaa muuttua tukahduttavaksi. Jotkut kissat taas arvostavat katon suomaa asioimisrauhaa. Alussa voi olla hyvä idea tarjota kissalle sekä katollista että katotonta vessamallia ja antaa kissan itse valita itselleen sopivampi versio vessasta.

Hiekkalaatikon siisteyden tärkeys

Luonnossa kissalla ei ole tarvetta virtsata tai ulostaa kahta kertaa samaan paikkaan. Valinnanvaraa kissa reviirillä on riittävästi. Kissa arvostaa siistiä ja hajutonta asiointipaikkaa ja omistajan tehtäväksi jää siisteyden takaaminen. Laatikko on siivottava vähintään kerran päivässä.

Mikäli kissa kokee hiekka-astiansa syystä tai toisesta epämiellyttäväksi, saattaa se valita uuden paikan asioida. Koska kissa valitsee mielellään pehmeän ja imukykyisen paikan, voi omistaja harmikseen löytää kostean yllätyksen sängystään tai sohvalta.

Hiekkalaatikon inhottavaksi kokeva kissa saattaa ruveta harventamaan laatikkokäyntejään. Tämä saattaa johtaa lopulta kissan sairastumiseen. Kun virtsa seisoo rakossa tarpeettoman kauan, saattaa se ärsyttää rakon pintaa, mikä voi johtaa rakon ärtymiseen. Virtsa voi myös seistessään kiteytyä. Epäsiisti laatikko saattaa siis johtaa kissan sairastumiseen.

Jaa sivu
Skip to content