Häiritsevä naukuminen

Kissoilla on monipuolinen äänimaailma. Naukuminen on äänistä se, jolla kissa hakee omistajansa huomiota. Toisinaan kissan vaatimukset saattavat ruveta kiristämään ihmisen hermoja, varsinkin jos naukuminen ajoittuu yöaikaan.

Ongelmaa ratkottaessa on ensiksi syytä varmistaa, että kissalla on päivän mittaan riittävästi tekemistä. Aktiivista elämää viettävän pikkupedon ei voi olettaa kuluttavan koko vuorokautta nukkumiseen. Leikkiminen kissan kanssa päivän mittaan takaa molemmille paremmat yöunet.

Naukumisessa on kyse opitusta käyttäytymisestä. Kissa on riittävän usein saanut tahtonsa läpi – eli ihmistensä huomion ääntelemällä. Kun herää uniltaan lemmikin metelöintiin, voi tuntua hyvältä idealta hiljentää se silittelemällä tai ruokkimalla. Kissa kuitenkin oppii nopeasti, että korottamalla ääntään palvelu pelaa. Näin yöllisen levottomuuden kierre on valmis.

Ikävästä tavasta voi toki oppia pois, mutta kärsivällisyyttä se kysyy. Jos toiminnasta ei seuraa palkintoa, eli huomiota tai herkkuja, se vähitellen unohtuu. Ensin huutelu todennäköisesti pahenee kissan yrittäessä entistä kovemmin saada totuttua reaktiota omistajassaan aikaan. Tässä on hyvä muistaa, että jos kissalle antaa kerrankin periksi, jatkuu huutelu entisellään. Myös palkkio silloin tällöin riittää pitämään toimintaa yllä.

Mikäli vanha kissa alkaa konsertoida öiseen aikaan, voi kyse olla vanhenemiseen liittyvistä muutoksista. Kissa voi reagoida myös kipuun naukumalla. Jos kissan ääntelyssä tapahtuu yllättäviä muutoksia, on se syytä käyttää eläinlääkärissä.

Kuva Sonja Nurmi-Tuominen

Jaa sivu
Skip to content