Sterilisaatio ja kastraatio

Kissa voi tulla sukukypsäksi jopa jo 3,5 kuukauden iässä. Sukukypsä kissa pystyy lisääntymään. Uroskissan virtsa rupeaa haisemaan voimakkaasti, ja sekä naaras että uros saattavat ruveta merkkaamaan reviiriään virtsamerkeillä. Kissan levottomuus kasvaa. Se voi karkailla ja maukua tauotta. Leikattu kissa on leppoisampi lemmikki. Leikatut kissat merkkailevat harvemmin, ja kollin virtsan pistävä haju katoaa.

Aikaisemmin uskottiin, että kissan täytyy saada yhdet pennut ennen leikkaamista. Tämä ei pidä paikkaansa. Nykytiedon mukaan kissan voi leikata jo ennen sukukypsyyttä, jopa jo pentuna. Kissan leikkaamista pentuna kutsutaan varhaissteriloinniksi tai – kastroinniksi.

Varhaisia leikkauksia on tehty jo monen kymmenen vuoden ajan ja aihetta on myös tutkittu. On havaittu, että varhaisella leikkauksella on monia etuja myöhemmin tehtyyn operaatioon verrattuna:

  • Pentu toipuu leikkauksesta aikuista nopeammin.
  • Kissa ei ehdi oppia sukukypsyyteen liittyviä käytöstapoja, kuten merkkailua.
  • Varhain leikatun naaraskissan nisäkasvainriski myöhemmin on pieni.

Ainoa haastava asia leikatun kissan hoitamisessa on ylipainon välttäminen. Leikatun kissan energiankulutus on pienempi kuin leikkaamattomalla. Mikäli ruoka-annoksia ei pienennetä, kissa lihoo.

Jaa sivu
Skip to content