Vaikka lemmikin heitteillejättö on rikos, Suomessa hylätään vuosittain satoja kissoja. Onnekkaimmat näistä päätyvät eläinsuojeluyhdistysten kissataloille, joissa ne hoidetaan kuntoon ja niille yritetään etsiä uudet vastuulliset kodit. Vähemmän onnekkaat yksilöt paleltuvat hengiltä tai joutuvat petoeläinten ja liikenteen uhreiksi. Koska eläintalojen resurssit ovat rajalliset ja kissojen tulva valtava, joudutaan terveitä lemmikkikissoja lopettamaan. Uuden kodin tarjoaminen hylätylle kissalle on siis eläinsuojeluteko.
Aikuisesta kissasta on helpompi päätellä, minkälaisen seuralaisen siitä saa kuin pennusta. Kissatalojen hoitajat osaavat kertoa hoidokeistaan paljon. Kun kissoihin vielä tutustuu kaikessa rauhassa, voi valita omaan luonteeseen ja elämäntyyliin soivan lemmikin. Useimmat kissatalojen asukkaat ovat eläinlääkärin tarkastamia, rokotettuja, tunnistusmerkittyjä ja leikattuja.
Myös pentua kannattaa kysyä eläinsuojeluyhdistyksestä. Kesäisin yhdistyksille tulee tiineitä kissoja tai emoja poikasineen. Usein myös eläinsuojeluyhdistyksiltä lähtevät pennut on jo valmiiksi steriloitu ja kastroitu. Varhaissteriloitu kissa on uudelle perheelle helpompi lemmikki, sillä sen leikkauttamisesta ei sukukypsyyden koittaessa tarvitse huolehtia.
Eläinsuojeluyhdistysten lisäksi uutta perheenjäsentä kannattaa etsiä internetin ja lehtien eläimiä myydään –palstoilta. Varo kuitenkin pentutehtailijoita.