Vaara vaanii kissan kotona

Kuva: Suvi Elo

Jo ennen kuin kissa tulee taloon, on syytä tarkastella kotia kissaperspektiivistä. Kissan viihtymistä voi parantaa sopivilla sisustusratkaisuilla. Toisaalta ihmisasunnossa on myös vaaranpaikkoja.

Kissa on luonnossa isompien eläinten saaliseläin ja se arvostaa turvallista nukkumispaikkaa. Oma piilopaikka on tarpeen myös, jos kotona tapahtuu jotain, joka säikäyttää kissan. Kissa on piiloutumisen mestari ja löytää lymypaikkoja kaapin nurkasta tai sängystä päiväpeiton alta. Varsinkin jos kissoja on enemmän kuin yksi, on omistajan syytä varmistaa, että kaikille kissoille on piilopaikkoja riittävästi.

Pesukoneen rumpu on kissan mielestä ihanteellinen piilopaikka. Pesuvuoroaan odottavat pehmeät pyykit tyynynään kissa voi torkkua koneessa myös silloin, kun ihminen käynnistää koneen. Kissa voi hukkua pesuohjelman aikana. Ennen pesukoneen käynnistämistä pitää rumpu tarkastaa salamatkustajien varalta.

Kissa arvostaa korkeita tähystyspaikkoja, joista se voi tarkkailla kodin elämää. Korkean kiipeilypuun voi ostaa valmiina, mutta sellaisen voi tehdä itsekin esimerkiksi hyllystä tai kattoon ylettyvästä tolpasta. Olipa kiipeilypuu sitten itse tehty tai tehdasvalmisteinen, tärkeää on, että se on riittävän tukeva. Kaatuessaan kiipeilypuu voi vahingoittaa paitsi kissaa myös sisustusta.

Vaikka kissalla on hyvä tasapaino, joka vuosi kissoja kuolee tai vammautuu vakavasti putoamisonnettomuuksissa. Kissakodin tuuletusikkunat eivät saa aueta liian paljon. Kissa mahtuu kulkemaan yllättävän pienestä raosta! Koska kissalla ei ole solisluita, se saa vedettyä hartiansa enemmän suppuun kuin koira. Jos kissan pää mahtuu aukosta läpi, siitä menee yleensä koko kissa. Mikäli kissa pääsee parvekkeelle, parveke täytyy joko verkottaa tai asennuttaa parvekelasit.

Jotkin tavalliset huonekasvit ovat kissalle myrkyllisiä. Kissoilla on luontainen tarve ruohon pureskeluun. Ruohon puuttuessa myös huonekasvit kelpaavat. Tarkkaa syytä ruohonsyöntiin ei tiedetä. Se saattaa auttaa kissaa oksentamaan vatsaan kertyviä karvapalloja. Karvapallojen oksentaminen on kissan terveyden kannalta hyvä, sillä mikäli karvaa kertyy ruuansulatuskanavaan liikaa, saattaa se aiheuttaa suolistotukoksen. Kissalle voi kasvattaa ruohoa itse, ostaa kaupan vihannesosastolta ruukun valmiiksi kasvatettua vehnänorasta tai tuoda ruohoa ulkoa puhtaalta kasvupaikalta.

HUS:n sivulla on lista eläimille tai ihmisille myrkyllisistä kasveista.

Kun perheessä on eläimiä tai pikkulapsia, lääkkeet on syytä pitää niiden ulottumattomissa. Kissaa ei myöskään saa ruveta lääkitsemään omin päin ihmisille tai muille eläimille tarkoitetuilla lääkkeillä. Kissat ovat herkkiä lääkeaineille. Pahimmassa tapauksessa jo pienikin määrä väärää lääkettä voi johtaa kissan kuolemaan. Esimerkiksi ihmisen tavalliset tulehduskipulääkkeet, kuten parasetamoli ja aspiriini, ovat kissalle erittäin vaarallisia.

Toiset kissat pureskelevat syötäväksi kelpaamattomia esineitä. Erityisen suosittuja ovat narut, langat ja kumilenkit. Nieltyinä nämä voivat vahingoittaa kissan ruuansulatuskanavaa tai aiheuttaa suolistotukoksen. Erityisen vaaralliseksi pureskelutaipumus muuttuu, jos kohteena on sähköjohdot. Johdot kannattaakin suojata rautakaupoista saatavalla johtosuojalla, ja ottaa pistoke pois seinästä, kun laite ei ole käytössä. Jos kissalla on tapana syödä sopimattomia esineitä, omistajan täytyy siivota kaikki pureskelemaan houkuttelevat asiat kissan ulottumattomiin. Mikäli kissa on syönyt narua ja narun pää pistää suusta ulos, narusta ei saa missään nimessä vetää. Vetäminen voi vahingoittaa kissan suolistoa pahasti.

Kissa voi myös sytyttää tulipalon. Kissaperheessä tunnelmointi kynttilänvalossa on tehtävä erityistä varovaisuutta noudattaen. Myös hella on syytä pitää puhtaana palavasta materiaalista. Hellalla kiipeilevä kissa voi vahingossa kytkeä levyn päälle. Jos hellalla on silloin palavaa materiaalia, huoneistopalon riski on suuri.

Myös avoimet vessanpytyt, kiinni paukahtavat ovet tai kaatuvat kirjahyllyt voivat olla kissalle kohtalokkaita. Kissanomistajan onkin syytä aina välillä tarkastella kotia ja omia tapojaan kriittisesti, sillä vara ei venettä kaada.

Jaa sivu
Skip to content