Kirjoituskilpailu

Runokilpailu tuotti huikeita taidonnäytteitä

Tanka on yli tuhat vuotta vanha japanilainen runotyyppi, jossa tavujen, tai alun perin japanin kielen äännemerkkien, määrä runon säkeissä on säädelty. Runossa on viisi säettä ja säkeiden tavumäärä on 5-7-5-7-7. On sanottu, että tankaruno pysäyttää hetken. Rajatun tilan takia runo ilmaisee tunteita tiiviisti ja voimakkaasti.

Eläinten viikolla 2013 SEY julkaisi kissa-aiheisen tankarunokilpailun. Kilpailuun osallistui monia upeita, hauskoja ja yllättäviäkin runoja. Runot olivat kielellisesti oivaltavia ja onnistuivat kuvaamaan hienosti kissanelämän eri puolia. Päätimme palkita runoja kahdessa sarjassa: aikuisten ja koululaisten.

Raadin tehtävä oli haastava. Pitkällisen pohdinnan jälkeen voittajiksi valittiin seuraavat runot:

Aikuisten sarjassa raadin suosikiksi nousi Jesse Pasosen kirjoittama tanka. Se onnistui tavoittamaan loistavasti aamuisen tunnelman kissaperheessä. Kissa näyttäytyy runossa aktiivisena ja toimeliaana lemmikkinä, joka luottaa omistajaansa.

Aikainen aamu

Tassuttelen päälläsi

Vieläkin nukut

Ajattelin riehua

Kunnes sinäkin heräät


Palkintosijoille ylsi myös  Katri Vähähaan taidonnäyte. Raadin mielestä runo kuvaa elävästi kissan liikkeitä ja eleitä. Runoilija haastaa lukijan pohtimaan kissan mielenliikkeitä ja tulkitsemaan kissan toisinaan hienovaraista elekieltä.

Hiljaa hiipien
Hännät ylhäällä ulos

Uteliaita

Mitä mielessä heillä
Raitapaita kissaset

Iita Tiilikan runosta huokuu lämmin tunnelma sekä omistajan ja lemmikin saumaton yhteisymmärrys. Samalla runo nostaa esille kiehtovan jännitteen kotikissan villin menneisyyden ja kesyn lemmikinelämän välillä. Moni kesykissan piirre on suoraa perua Afrikassa eläneiltä esivanhemmilta

Kerällä nukkuu
sylissä ystäväni
ulkomuodoltaan
pörröinen ja viiksekäs
kutistunut tiikeri

Kolmen palkitun lisäksi raati päätti antaa vielä erityismaininnan Juha Pärssisen kauniille tankan muotoon puetulle rakkaudentunnustukselle:

Katriina-kulta

ja kissansa Valtteri

kauniisti ovat

kippurassa sohvalla

kotona ovat, kullat.

Koululaisten sarja

Koululaisten sarjan voittajaksi nousi Nukarin koulun viidettä luokkaa käyvä Leevi. Hänen runossa on upea yötunnelma, jossa pilvien raosta ilmestyvä kuu herättää yöaktiivisen kissapedon. Runo muistuttaa kissan tekemisentarpeesta. Pelkkä torkkuminen ei riitä, vaan kissa kaipaa myös toimintaa. Sisälläkin asuva kissa haluaa metsästää – leikkihiiriä.

Kuu loistaa hetken
Kissa nukkuu pedissään
Hän herää valoon
Kissa livahtaa ulos
Kissa metsästää hiiren

Muille palkintosijoille raati valitsi Nukarin koulun viidesluokkalaisen Saaran kuvaus kissan aamusta. Tässä runossa kissan ja koiran välillä vallitsee rauhallinen ja luottavainen tunnelma. Vaikka kissa ei koiran leikkikutsusta innostukaan, se sulkee rauhallisesti taas silmänsä.

Aamu sarastaa
Kissa nukkuu portailla
Hiljaa heräilee
Koira pyytää leikkimään
Kissa jatkaa uniaan.

Viimeisessä koululaissarjan palkitussa runossa seikkailee kissaeläinten suvun kookas edustaja. Kanervalan koulun kakkosluokkalaisen Taslima Hossainin runossa seikkailee leijona. Runo kuvaa mainiosti sosiaalisen laumaeläimen tarpeita. Kun eläimen fyysiset ja henkiset tarpeet on täytetty, elämä hymyilee.

Leijona se leikkii
Ja sanoo hyvä aamu
Sillä on ruokaa
Ja sillä on kaveri


Onnea voittajille ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

Jaa sivu
Skip to content