Mitä häkityksestä voi aiheutua?

Miksi häkitys on niin paha asia?

Koiran tulee saada mahdollisimman hyvin toteuttaa lajinomaista käyttäytymistään. Koiran lajinomaiseen käyttäytymiseen ei kuulu istua tai maata aloillaan samassa paikassa tuntikausien ajan päivästä toiseen. Koira haluaa vaihtaa makuupaikkaa, venytellä ja jaloitella, käydä välillä juomassa ja katsella ehkä ikkunasta ulos. Se voi haluta seurustella perheen muiden eläinten kanssa tai puuhailla lelujensa tai luidensa kanssa. Tätä se ei pysty tekemään pieneen häkkiin suljettuna.

Ja entäpä, jos koiralle tulee vaikka ripuli tai se oksentaa sen ollessa häkissä? On epäinhimillistä pakottaa eläin makaamaan omissa ulosteissaan tai muissa eritteissä.

Koira ei toimi eikä sen tarvitse toimia kuin robotti siten, että se jätetään pieneen tilaan säilytykseen, kun sitä ei tarvita, ja otetaan taas käyttöön kun omistaja on palannut omista menoistaan. Jos koiran omistaja ei kykene rajaamaan asunnostaan koiralle edes eläinsuojelulain vaatimaa minimitilaa, olisi koiran hankintaa ollut syytä harkita vielä kerran.

Häkki voi pelottaa

Joillekin koirille häkki saattaa olla hyvin pelottava paikka. Pelko saattaa pahimmillaan ajaa koiran aivan paniikkiin, jolloin se yrittää ulos häkistä keinolla millä hyvänsä, kuten järsimällä kaltereita. Häkittämällä voidaan saada yksinoloon tottunut koira pelkäämään yksinoloa.

Jos koiraa alkaa pelottaa, koiran stressitaso nousee. Stressitason noustua koiralle olisi tärkeää pystyä liikkumaan, jotta se saisi stressiään purettua. Jos koira on suljettu liian pieneen häkkiin, sen liikkuminen on hyvin rajoitettua. Siksi koira saattaa alkaa purkaa stressiään pakonomaisella käyttäytymisillä mm. itsensä puremisella, “kirputtamisella” tai nuolemisella. Kaikenlainen pakonomainen käyttäytyminen kertoo koiran pahasta olosta ja siihen pitää suhtautua vakavasti.

Pitkäkestoinen stressi aiheuttaa vakavia käyttäytymisongelmia ja terveysongelmia. Lisäksi se tuo mukanaan epäluottamusta omistajaan ja pilaa koiran ja omistajan välisen suhteen.

Stressaantuessaan koira voi myös muuttua apaattiseksi. Joku toinen koira voi stressaantuessaan vaikuttaa melko normaalilta, mutta sen silmistä puuttuu se koiramainen pilke. Tämä on hyvin vakava oire parhaalla ystävällä.

Jaa sivu
Skip to content