Ruualla virikkeestäminen

Koiran pitäisi saada tehdä töitä ruokansa eteen, aivan kuten se luonnossa tekisi. Ruuan eteen työskentely on tärkeää koiran psyykkisen hyvinvoinnin kannalta, sillä silloin se saa todella käyttää nenäänsä ja päätänsä ruuan hankkimiseen. Jokaisen koiranomistajan kannattaa opetella perusruokinnan lisäksi ruualla virikkeistämistä.

 Jo se, että ruoka ei tule kupissa koiran nenän alle, vaan koira vaikkapa etsii ruokansa asunnosta, tai nappulat levitetään parvekkeelle tai pihalle, toimii hienosti virikkeistämisenä. Koirille on myös suunniteltu ns. ”kong-lelu”, johon ruoka voidaan laittaa. Kongiin laitettaessa nappularuoka muutetaan ”mössöksi” liottamalla nappulat vedessä. Sekaan voi laittaa vaikkapa jauhelihaa tai raejuustoa. Kong –lelusta koira voi lipoa mössön ulos ja näin käyttää syömiseen enemmän aikaa ja päästä tekemään töitä ruokansa eteen.

 Ruualla virikkeistämisessä vain mielikuvitus on rajana. Erilaiset piilotukset, esim. maitopurkkeihin ovat hauskoja. Koira saa siis repiä maitopurkin ja etsiä ruokaa. Tehtävät tai ruuan etsintä ei saa kuitenkaan olla koiralle liian hankalaa, jottei koira turhaudu. Tehtäviä pitää myös muistaa vaikeuttaa, jos ne ovat koiralle helppoja.

 Virikkeitä kehitellessä pitää olla varma, ettei mikään aine tai tavara ole koiralle vaarallinen! Maitotölkkejä ei esimerkiksi kannata teipata kiinni, vaan taitellaan suljetuksi. Tällaiset virikkeet kannattaa antaa koiralle silloin, kun pystyy valvomaan sen toimia.

Jaa sivu
Skip to content