Rauhallista puuhasteltavaa

Pitkää yksinoloa varten koiralle kannattaa jättää aina myös sallittua järsittävää ja puuhasteltavaa, kunhan ne ovat turvallisia koiran tutkia ja kaluta myös yksin. Esimerkiksi tukeva, kuminen Kong-lelu antaa rauhallista puuhasteltavaa koiralle, kun lelun täyttää esim. jauheliha-puurosekoituksella ja pakastaa sen jälkeen lelun. Koiralla kuluu jopa kymmeniä minuutteja lelun nuolemiseen tyhjäksi.

Tyhjät mehutölkit, paperiset koiranruokasäkit ja pahvilaatikot voi myös hyödyntää sallittuna puuhailuna yksinjäävälle koiralle. Kun pahvirasioiden sisään kätkee herkkupaloja tai esimerkiksi järsittäväksi jätetyn luun, riittää koiralla puuhasteltavaa ppäästäkseen ensin käsiksi ruokaan. Huomaa, että pahvista puuhasteltavaa saa jättää vain sellaiselle koiralle, joka ei syö ja niele pahvia!

Jos koiralle jättää sen yksinjäädessä puruluita tai aitoja luita, tulee huolehtia siitä, että luut ovat koiralle turvallisia. Esimerkiksi nahasta valmistettujen ns. solmuluiden päät voivat yllättävän helposti jumiutua koiran kurkkuun ja aiheuttaa sen tukehtumisen. Aitojen luiden on taas oltava riittävän tukevia, jotta koira ei saa purtua isoja paloja niistä irti.

Sen sijaan monet ns. aktivointilelut, kuten aktivointipallot ja –kuutiot, joista koira saa herkkupaloja pyörittelemällä lelua lattialla, voivat kiihdyttää koiraa liikaa ja pahentaa yksinolo-ongelmaa lelun tyhjennyttyä. Tämä pätee myös Kong-lelujen kohdalla: Kong tulee täyttää nimenomaan tahnamaisella tai pakastetulla ruualla, jotta koira joutuu työskentelemään rauhallisesti saadakseen sen ulos esim. nuolemalla. Jos Kongin täyttää vaikkapa koirankekseillä tai juustolla, alkaa moni koira heitellä lelua pitkin seiniä, eikä Kongin rauhoittavasta vaikutuksesta ole enää tietoakaan!

Jaa sivu
Skip to content