Yleisiä väittämiä

Koirien häkittämiseen liittyy paljon piintyneitä väittämiä ja virheargumentteja. Tässä niistä yleisimmät vastauksineen.

”Häkki on koiralleni turvapaikka ja se nauttii ollessaan siellä.”

Surullista, että koirasi ei tunne oloaan turvalliseksi muualla asunnossa. Lienee syytä miettiä missä on vika, jos koiran täytyy eristäytyä muista häkkiinsä ollakseen rauhassa.

”On koirallekin hyväksi, ettei se syö asunnon sisustusta ja saa suolitukosta.”

Koirasi yksinolo-ongelmiin olisi ollut syytä puuttua jo kauan aikaa sitten. Jos koira tuhoaa kodin irtaimistoa, on siihen yleensä aina jokin syy. Tähän syyhyn vaikuttamalla ongelmakäytös katoaa.

”En pysty suojaamaan asuntoani koiran tuhoja vastaan.”

Kaikkien ihmisten ei tulisi ottaa koiraa. Koiran hankkiminen merkitsee vastuuta sen hyvinvoinnista. Jollet pysty takaamaan eläimelle sopivia elinolosuhteita, ei lemmikkiä pitäisi hankkia lainkaan.

”Koirani ei välitä leluista, vaan tuhoaa kaikki minun tavarani.”

Esineillä on harvoin itseisarvoa koiran silmissä. Lelut ovat välineitä, joilla leikitään. Jos koirasi ei osaa leikkiä yksin, tulisi sitä opettaa tähän. Todennäköisesti koirasi on oppinut, että muiden tavaroiden suuhunottaminen aiheuttaa reaktion sinussa, ja haluaa siksi saada huomiotasi esineidesi kanniskelulla ja pureskelulla.

”Koirani kasvattaja suositteli koiran häkitystä.”

On ikävää, että luotettavaksi ja osaavaksi kuviteltu henkilö kehoittaa muita rikkomaan lakia. Lienee parempi, että hakeudut sellaisten asiantuntijoiden pariin, jotka ymmärtävät eläinten hyvinvoinnista. Seuraava koiranpentu on parempi hankkia sellaiselta kasvattajalta, jonka toiminta täyttää lait ja asetukset ja on myös hyvän maun ja tavan mukaista.

”Koira nukkuu kuitenkin koko päivän, joten se voi hyvin viettää aikansa häkissä.”

Koiralle tulee antaa mahdollisuus vaihtaa makuupaikkaa, vaikka se nukkuisikin suurimman osan yksinoloajastaan. Lisäksi sen täytyy voida esimerkiksi käydä juomassa kesken päivää. Mitäpä vaikka jos koirallesi tulee ripuli sen ollessa häkissä? Eläinparka joutuu makaamaan omissa ulosteissaan koko päivän, koska olet sulkenut sen häkkiin.

”Koirani ei tule perheen muiden koirien tai eläinten kanssa toimeen ja siksi se pitää häkittää.”

Jo eläinsuojelulainkin mukaan jokaiselle eläimelle täytyy tarjota olot, joissa se tuntee olonsa turvalliseksi. Kahden tai useamman toisilleen vihamielisen eläimen pitäminen samoissa tiloissa aiheuttaa näissä stressiä ja voi jopa johtaa sairastumiseen. Omistajan tulee miettiä mitkä eläimet haluaa pitää, ja löytää osalle paremmat elinolosuhteet jossain toisessa perheessä.

”Koirani ei selvästikään kärsi häkissä. Tunnen koirani ja huomaisin kyllä, jos se kärsisi. ”

Kun koira ei paremmasta tiedä, se sopeutuu. Koira on erittäin sopeutuvainen eläin ja sen vuoksi kiintyy myös sellaiseen omistajaan, joka kohtelee sitä kaltoin. Usein jopa pahoinpidellyt koirat näyttävät pitävän omistajistaan ja tekevät kaikkensa heitä miellyttääkseen.

Jaa sivu
Skip to content