Virikkeistäminen

Hyvät virikkeet lisäävät eläimen hyvinvointia ja mahdollistavat luontaisen käyttäytymistarpeen toteuttamisen.

Virikkeistäminen voi jopa auttaa poistamaan koiralle jo syntyneitä käytösongelmia, sillä niiden taustalla on monesti voimakas, tyydyttämätön käyttäytymistarve. Muita etuja on koiran ja omistajan suhteen paraneminen, koska ihmisen arvo koiran silmissä nousee, kun tämä tarjoaa lemmikilleen sille tärkeitä asioita. Ihminen pääsee samalla syvemmälle koiran maailmaan ja oppii uutta sen käyttäytymisestä, kielestä ja tarpeista.

Virike on yleisnimitys kaikille sellaisille eläimen elinympäristöön tuotaville asioille, jotka parantavat eläimen elämänlaatua antamalla sille tilaisuuksia katsella, kuunnella, haistella, maistella, käsitellä, siirtää, tutkia, hajottaa, kiipeillä tai kaivaa – sen mukaan millaisia synnynnäisiä tarpeita kyseisellä eläinlajilla on. Ilman virikkeitä eläimestä voi tulla arka ja stressaantunut. Ihmisen mielestä hyvä virike ei ole välttämättä eläimen mielestä hyvä.

Virikkeenä voivat toimia periaatteessa mitkä tahansa asiat, jotka eläin kokee myönteisinä ja kiinnostavina. Kaikkien virikkeiden on luonnollisesti oltava turvallisia. Suurimpia mielihyväkokemuksia eläin saa sellaisista virikkeistä, joiden käyttäminen aiheuttaa sekä toiminnan tuoman ilon, että jonkin palkinnon. Erityisen hyvät mahdollisuudet tähän tarjoaa ruuan käyttö virikkeenä.

Jaa sivu
Skip to content