Häkin ympäristö

Kuva: Helena Telkänranta

Huoneenlämpö ja vedottomuus

Kissoihin ja koiriin verrattuna pikkulemmikit ovat selvästi herkempiä viileydelle ja vedolle, samoin auringonpaisteelle ja liialle lämmölle. Pieni eläin ei pysty säätelemään oman elimistönsä lämpötilaa yhtä tehokkaasti kuin isompi. Lisäksi useimmat pikkulemmikit ovat kotoisin lämpimästä ilmastosta, joten niille ei siksikään ole kehittynyt kykyä pärjätä viileässä.

Useimmat lajit kaivavat luonnossa pitkiä maanalaisia käytäväverkostoja, joissa vallitsee tasainen lämpötila. Kun maan pinnalla tulee liian kuuma, eläimet vetäytyvät käytäviinsä. Niillä ei siis ole myöskään erityisen hyvää kuumuudensietokykyä, joten kotona niille tulee tukala olo, jos ne joutuvat olemaan liian lämpimässä.

Tavallinen huoneenlämpö on pikkulemmikeille sopivin. Jos eläimiä pidetään häkissä, häkin paikka valitaan niin, ettei se ole suoraan auringonpaisteessa eikä vetoisessa tai kylmässä paikassa. Häkki tulee siis sijoittaa muun muassa tarpeeksi kauas ikkunasta. Liiallisen kuumuuden välttämiseksi häkkiä ei sijoiteta myöskään lämpöpatterin tai varaavan takan viereen.

Vetoisuudesta eläimet sairastuvat vielä herkemmin kuin viileydestä. Vedon välttämiseksi paras paikka häkille on lattiatason yläpuolella.

Jos eläinten annetaan välillä tulla häkistä huoneeseen jaloittelemaan, mikä on erittäin suositeltavaa, häkin ovelta lattialle voi kiinnittää tukevasti kaltevat tikkaat tai rampin, jota pitkin eläin pääsee takaisin häkkiin silloin kun haluaa. Kanit, marsut ja hamsterit eivät ole hyviä kiipeilemään korkeilla paikoilla, joten niiden rampin on oltava vielä loivempi kuin muilla ja lisäksi reunallinen, jotta eläimet eivät vahingossa putoa.

Ilmankosteus

Oikea ilmankosteus vaikuttaa omalta osaltaan eläinten terveyteen. Eläinten elimistö on sopeutunut parhaiten sellaiseen ilmankosteuteen, joka vastaa kyseisen lajin luonnollista elinympäristöä.

Keskuslämmitetyissä asunnoissa, kuten kerros- ja rivitaloissa, ilma on melko kuivaa etenkin talvisin. Tällaisissa oloissa viihtyvät parhaiten kuivista oloista kotoisin olevat eläimet, kuten hiiret, hamsterit tai etenkin gerbiilit.

Jos asunnossa on ilmankostutin tai jos lämmityksen osana on varaava takka tai muu tulisija, sisäilman kosteus on korkeampi. Tällaisessa asunnossa viihtyvät esimerkiksi rotat, joiden alkuperäinen luonnonvarainen elinympäristö on kosteampi kuin useimpien muiden lemmikkijyrsijöiden.

Äänimaailma

Jyrsijöiden ja kanien kuulo on tarkempi kuin ihmisen. Kotona ne voivat stressaantua kovista äänistä, vaikka ihminen pitäisi niitä aivan asiaankuuluvina. Stereot, radio, TV ja omat soittoharrastukset on siksi pidettävä eri huoneessa kuin lemmikit.

Jaa sivu