Häkin ympäristö

Kuva: Claudia Peters/Pixabay

Huoneenlämpö ja vedottomuus

Kissoihin ja koiriin verrattuna eksoottiset lemmikit ovat selvästi herkempiä viileydelle ja vedolle, samoin auringonpaisteelle ja liialle lämmölle. Pieni eläin ei pysty säätelemään oman elimistönsä lämpötilaa yhtä tehokkaasti kuin isompi eläin. Lisäksi useimmat pikkulemmikit ovat kotoisin lämpimästä ilmastosta, joten niille ei siksikään ole kehittynyt kykyä pärjätä viileässä.

Useimmat lajit kaivavat luonnossa pitkiä maanalaisia käytäväverkostoja, joissa vallitsee tasainen lämpötila. Kun maan pinnalla tulee liian kuuma, eläimet vetäytyvät käytäviinsä. Niillä ei siis ole myöskään erityisen hyvää kuumuudensietokykyä, joten kotona niille tulee tukala olo, jos ne joutuvat olemaan liian lämpimässä.

Tavallinen huoneenlämpö on useimmille pikkulemmikeille sopivin. Jos eläimiä pidetään aitauksessa, aitauksen paikka valitaan niin, ettei se ole suoraan auringonpaisteessa eikä vetoisessa tai kylmässä paikassa. Asumus tulee siis sijoittaa muun muassa tarpeeksi kauas ikkunasta. Liiallisen kuumuuden välttämiseksi asumusta ei sijoiteta myöskään lämpöpatterin tai varaavan takan viereen.

Vetoisuudesta eläimet sairastuvat vielä herkemmin kuin viileydestä. Vedon välttämiseksi paras paikka asumukselle on jossain muualla kuin oviaukossa.

Kun eläinten annetaan välillä tulla aitauksesta jaloittelemaan, mikä on erittäin suositeltavaa, asumuksen ovelta lattialle voi tarvittaessa kiinnittää tukevasti kaltevat tikkaat tai rampin, jota pitkin eläin pääsee takaisin silloin kun haluaa. Rampin on hyvä olla umpinainen, jotta eläimen tassu ei jää rampin pinnojen väliin ja vahingoitu. Kanit, marsut ja hamsterit eivät ole hyviä kiipeilemään korkeilla paikoilla, joten niiden rampin on oltava vielä loivempi kuin muilla ja lisäksi rampissa on oltava reunat, jotta eläin ei vahingossa putoa.

Ilmankosteus

Oikea ilmankosteus vaikuttaa omalta osaltaan eläinten terveyteen. Eläinten elimistö on sopeutunut parhaiten sellaiseen ilmankosteuteen, joka vastaa kyseisen lajin luonnollista elinympäristöä.

Keskuslämmitetyissä asunnoissa, kuten kerros- ja rivitaloissa, ilma on melko kuivaa etenkin talvisin. Tällaisissa oloissa viihtyvät parhaiten kuivista oloista kotoisin olevat eläimet, kuten hiiret, hamsterit tai gerbiilit.

Jos asunnossa on ilmankostutin, tai jos lämmityksen osana on varaava takka tai muu tulisija, sisäilman kosteus on korkeampi. Tällaisessa asunnossa viihtyvät esimerkiksi rotat, joiden alkuperäinen luonnonvarainen elinympäristö on kosteampi kuin useimpien muiden lemmikkijyrsijöiden.

Äänimaailma

Jyrsijöiden ja kanien kuulo on tarkempi kuin ihmisen. Kotona ne voivat stressaantua kovista äänistä, vaikka ihminen pitäisi ääniä aivan asiaankuuluvina. Stereot, radio, TV ja omat soittoharrastukset on siksi pidettävä eri huoneessa kuin lemmikit.

Jaa sivu
Skip to content