Kiipeilypaikat

Kiipeilyreitit lisäävät liikkumatilaa

Rotat, hiiret, siperianmaaoravat ja kiinankääpiöhamsterit ovat ahkeria kiipeilijöitä. Degut ja etenkin chinchillat puolestaan loikkivat mielellään tasolta toiselle. Kaikkien näiden asumuksissa kannattaa hyödyntää pystysuuntainen tila hyvin. Kaksi ulkonaisesti samankokoista häkkiä voi olla eläinten näkökulmasta hyvinkin erikokoisia, jos toisessa on vain muutama kiipeilypaikka ja toiseen taas on suunniteltu monenlaisia kiipeilyreittejä, tasoja, riippumattoja ja niin edelleen.

Monipuolisuus lisää kiipeilytelineiden arvoa eläimille. Monta erilaista varustetta häkissä on mielenkiintoisempi ratkaisu kuin monta samanlaista. Kulkureittien monipuolisuus taas saadaan aikaan miettimällä varusteiden sijoittelu niin, että syntyy monia sellaisia risteyskohtia, joista eläimen on helppo siirtyä valintansa mukaan joko yhteen tai toiseen suuntaan.

Oksia, tikkaita vai hyllyjä?

Etenkin rotille ja hiirille sopivat monenlaiset kiipeilyvarusteet: oksat, metallitikkaat, laudanpätkät tai molemmista päistään kiinnitetyt, tiukaksi pingotetut paksut hamppuköydet.

Varusteet asetetaan vaakasuoraan tai vinottain ja kiinnitetään lujasti. Rotta pitää myös riippumatosta, jollaisen voi tehdä esimerkiksi kiinnittämällä kankaanpalan hakaneuloilla kaikista neljästä kulmastaan häkin kattoon. Siperianmaaoravat, kiinankääpiöhamsterit ja degut arvostavat etenkin paksuja oksia tai lautoja, jotka kiinnitetään vinoon tai vaakasuoraan. Chinchilloille sopiva ratkaisu ovat eri korkeuksille kiinnitetyt hyllyt, joiden välillä ne voivat loikkia.

Puusta tehtyjen varusteiden, kuten oksien, siltojen ja hyllyjen, on hyvä olla karheapintaisia: esimerkiksi höyläämätöntä lautaa tai kuorimattomia oksia. Tällöin eläimet saavat niistä paremmin otteen. Lisäetuna on, että karheaa pintaa vasten kynnet kuluvat luonnollisesti, jolloin eläinten kynsiä tarvitsee leikata harvemmin tai ei ollenkaan.

Kuva: Helena Telkänranta

Jaa sivu