Putket

Kuva: Sara Reese/Pixabay

Pikkujyrsijöiden pahviputket ja -rasiat

Lähes kaikki pikkulemmikkilajit ovat koloissa asuvia eläimiä. Kaivamismahdollisuuksien vähyyttä kotona voi osittain korvata antamalla eläimille valmiita tunneleita.

WC- ja talouspaperirullien sisällä olevat pahvihylsyt ovat mainiota tunnelinrakennusmateriaalia. Niiden yhteen liittämiseen ei pidä käyttää teippiä, jotta jyrsijät eivät tulisi nielleeksi siitä palasia nakerrellessaan. Sen sijaan putket voi työntää toisiinsa kiinni leikkaamalla molempien putkien päähän pienet viillot, joilla putken suut saadaan joustamaan sen verran, että ne saadaan työnnettyä lomittain.
Tyhjät muro-, mysli-, ryyni- ynnä muut paketit sopivat myös osaksi tunnelirakennelmia. Paketin kylkeen leikataan pari eläinten mentävää aukkoa. Hauskuutta lisää se, että jos paketin sisälle on jätetty hiukan muroja, mysliä tai ryynejä, jotka eläin saa löytää siellä vipeltäessään.

Kanien, marsujen ja rottien tunnelit

Kanit, marsut ja aikuiset rotat eivät mahdu WC- ja talouspaperirullien pahvihylsyihin. Sopivan kokoiset tyhjät pahvipakkaukset, kenkälaatikot ynnä muut ovat sen sijaan hyvää tunneliverkoston rakennusainetta niillekin. Laatikot toimivat piilopaikkoina yksittäinkin, mutta vielä mielenkiintoisempia niistä saa liittämällä niitä yhteen luolaverkostoksi. Jos laatikoissa on niittejä tai teippejä, ne poistetaan ennen laatikoiden laittamista eläinten ulottuville.

Jos huomaat esimerkiksi kanin nakertavan ja nielevän pahvia, pahviset virikkeet kannattaa poistaa ainakin herkkävatsaisimmilta yksilöiltä. Tilalle voi hankkia pajutunneleita, joita myydään eläintarvikeliikkeissä. Kissojen leikkitunnelit käyvät myös kaneille, sillä monet kaneille ja jyrsijöille tarkoitetut tunnelit ovat liian pieniä.

Jaa sivu
Skip to content