Kuivikkeet

Kuva: sonjafurter1/Pixabay

Haapahake on paras kuivike

Vessalaatikon kuivikkeen yksi tarkoitus on imeä eläinten pissa itseensä. Likaiset kuivikkeet vaihdetaan puhtaisiin päivittäin. Kaikkia kuivikkeita ei ole tarpeen vaihtaa usein. Mitä laajempi kuivitettu liikkuma-alue eläimillä on käytössään, sitä harvemmin kuivike tarvitsee vaihtaa. Hyvä mittari on oma nenä: jos eläinten asuinpaikka haisee epämiellyttävältä, kuivikkeet on vaihdettava useammin.

Monet eläimet ottavat tavakseen tehdä tarpeensa vain tiettyihin paikkoihin liikkuma-aluettaan. Tällöin kuivikkeita ei tarvitse joka kerralla vaihtaa koko alueelta.

Kaikkien hamsteri- ja gerbiililajien ja degun asumuksissa kuivikkeella on toinenkin tarkoitus. Jos sitä on tarpeeksi paljon, vähintään parin-kolmenkymmenen sentin kerros, se antaa eläimille mahdollisuuden toteuttaa voimakasta kaivamisen tarvetta.

Eläinkaupoissa myytävä haapahake on parhaita kanin- ja jyrsijänkuivikkeita. Aikaisemmin käytettiin yleisesti kutterinpurua, mutta sittemmin on havaittu, että silloin kun purun joukossa on kuusta tai mäntyä, purusta erittyy fenoliyhdisteitä, jotka voivat olla eläimille haitallisia. Fenolit sinänsä ovat luonnollinen osa kuusen ja männyn puuainesta, mutta eläimille on luonnotonta hengittää niin paljon fenoleja, mitä puusta erottuu silloin, kun se on höylätty pieniksi kutterinlastuiksi. Haapa ei sisällä fenoleja, joten haapahake on tältä osin turvallista. Haapahake ei yleensä myöskään vahingoita eläimiä, joiden silmät ovat ulkonevat. Kutterinpala saattaa jäädä esimerkiksi kanin silmään ja aiheuttaa haavan.

Vaihtelua tassunpohjien alle

Lemmikkien viihtyvyyttä voi hiukan lisätä sillä, että pohjamateriaali ei ole tassunpohjien alla joka paikassa samanlaista. Tästä on hyötyä etenkin niille eläimille, jotka viettävät suurimman osan ajastaan lattiatasossa: kaneille, marsuille, hamstereille ja aikuisille urosrotille.

Pohjamateriaaliin saa vaihtelua sillä, että pitopaikan lattialla on siellä täällä kuivikkeen sijasta jotain muuta: karhea laudanpätkä, litteä kivi. Tällaisia painavia esineitä ei kuitenkaan voi käyttää kaivaville eläimille tarkoitetun paksun kuivikekerroksen päällä, koska ne voivat pudota alapuolella kaivautuvan eläimen päälle. Jos kuiviketta kuitenkin on vain muutama sentti, kivet ja laudat ovat hyvä lisä ympäristön monimuotoistamiseksi. Niiden virikearvo on kuitenkin paljon pienempi kuin esimerkiksi tunneliverkostojen, suuremman tilan tai vapaana huoneessa jaloittelemisen, joten tämä konsti ei riitä ainoaksi virikkeeksi.

Tassunpohjien kulumisen estämiseksi kannattaa käyttää pehmeitä mattoja ja alusia lattialla. Myös olki toimii pehmeänä alustana.

Jaa sivu
Skip to content