Piilotetut ruoat

Kuva: Liam Charmer/Unsplash

Ruoan etsiminen virikkeenä

Siemenseosta tai pellettejä annetaan pikkulemmikeille vain rajallinen määrä, jotta eläimet eivät lihoisi. Monet omistajat antavat ne ruokakupista, mutta eläimelle vielä hauskempi tapa saada kuivaruokansa on löytää se pieninä määrinä eri puolilta liikkuma-aluettaan. Tämä antaa eläimille tilaisuuden toteuttaa luonnollista ruoanetsintäkäyttäytymistään. Luonnossakaan ruoka ei ilmesty aina yhteen ja samaan pisteeseen suurena määränä, vaan eläimet löytävät siemeniä yksitellen sieltä täältä.

Ruoan sirottelu sinne tänne lisää eläimen hyvinvointia toisestakin syystä. Kun eläin löytää ruokia yksi siemen tai pelletti kerrallaan, jokainen löytö aiheuttaa sille palkitsevan tunteen. Pienelläkin määrällä ruokaa saadaan siis aikaan monta erillistä mielihyväkokemusta. Tällä voi hiukan kompensoida sitä, että isokin häkki tai huone on pienimmänkin pikkulemmikin näkökulmasta joka tapauksessa aika pieni.

Piilotusleikkiä hygieenisesti

Hygienia on tärkeää ottaa huomioon ruoan sirottelussa. Piilotettavina ruokina käytetään vain hyvin säilyvää ravintoa, kuten eläimen normaalia päivittäistä siemenseosannosta. Siemenet laitetaan puhtaisiin paikkoihin. Ne voi esimerkiksi sekoittaa puhtaisiin heiniin tai laittaa kiipeilytelineiden sellaisille tasoille, joille eläimillä ei ole tapana jättää papanoita tai pissaa.

Jaa sivu
Skip to content