Mikrosiru ja sirutuskampanja

Salon ja Perniön Seudun Eläinsuojeluyhdistykset ovat yksissä tuumin ylläpitäneet Salon alueen sirutuskampanjaa jo yli 10 vuotta. Sirutuskampanjalla pyrimme lisäämään lemmikinomistajien tietoa sirutuksen tärkeydestä, sillä rekisteröity mikrosiru tuo kadonnen lemmikin helposti takaisin kotiin.

Sirutuskampanjaan osallistuessa eläin saa rekisteröidyn mikrosirun kaupan päälle, kun se laitetaan steriloinnin tai kastroinnin yhteydessä. Kysy sirutuskampanjasta klinikallasi.

Kampanjassa mukana olevat alueen eläinklinikat:

Miten mikrosiru toimii?

Mikrosiru on vain riisinjyvän kokoinen ampulli, ja se laitetaan eläinlääkärikäynnillä eläimen niskanahan alle. Mikrosiru itsessään pitää sisällään vain numerosarjan, jonka näkee sirunlukulaitteella. Tämän vuoksi siru tulee aina rekisteröidä johonkin sirupalveluun, vasta silloin numerosarjan voi yhdistää eläimen ja omistajan tietoihin.
Nykyisin myös monilta eläinlääkäriasemilta rekisteröityy eläimen tiedot Siruhaku-palveluun automaattisesti. Kysythän omalta klinikaltasi, miten rekisteröinti hoituu. Myös kaikki sirutuskampanjan sirut rekisteröidään Siruhakuun.
Huomioithan, että Siruhaku-palveluun tiedot päivittyvät vasta kun eläimen kanssa käydään seuraavaksi eläinlääkärillä. Tämän palvelun tietoja lemmikin omistaja ei siis pääse itse päivittämään.

Halutessasi voit rekisteröidä sirun myös johonkin maksulliseen sirupalveluun, kuten Turvasiru, jossa pääset itse muokkaamaan tietojasi.
Kaikki SSEY:ltä uudelleensijoitetut eläimet rekisteröidään Turvasiruun yhdistyksen alle.

Muistathan aina pitää yhteystietosi sirupalveluissa ajan tasalla! Edelleen monilla löytöeläimillä on joko rekisteröimätön siru tai puutteelliset yhteystiedot.

Eläimen löytyminen ja sirunluku

Kun löytöeläin toimitetaan joko eläinsuojeluyhdistykselle tai eläinlääkäriin, voidaan sirunlukulaitteella tarkistaa, onko eläimellä siru. Jos sirutiedot löytyvät jostakin sirupalvelusta (Siruhaku, Turvasiru, Kissaliitto, Kennelliitto), voi eläimen löytänyt taho jättää palvelun kautta omistajalle yhteydenottopyynnön. Löytäjä ei siis näe lemmikin omistajan tietoja. Jos yhteystiedot on muistettu pitää ajan tasalla, omistajan pitäisi saada tekstiviesti lemmikin löytymisestä sekä tahosta, johon olla asian tiimoilta yhteydessä.

Koiran lisääminen Ruokaviraston koirarekisteriin

Uuden asetuksen johdosta Suomessa 1.1.2023 jälkeen syntynyt koira on tunnistusmerkittävä mikrosirulla ja ilmoitettava Ruokaviraston koirarekisteriin viimeistään 3 kuukauden kuluessa syntymästä. Jos koira luovutetaan uudelle haltijalle ennen 3 kuukauden ikää, tunnistusmerkintä ja ilmoitus rekisteriin on tehtävä ennen sen luovuttamista. Ennen 1.1.2023 syntyneet koirat on tunnistusmerkittävä ja ilmoitettava rekisteriin viimeistään 31.12.2023.

Ajankohtaiset uutiset koirarekisteristä

Jaa sivu
Skip to content