Pieneläinhautausmaa

Peppursuon pieneläinhautausmaa

Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ylläpitää vapaaehtoisvoimin Peppursuon pieneläinhautausmaata. Salosta Peppursuon pieneläinhautausmaalle, Merikulmantien kautta on reilun kymmenen kilometrin ajomatka (ajo-ohjeet löydät tämän sivun lopusta).

Tämä pieneläinhautausmaa on tarkoitettu koirien, kissojen ja muiden pienten lemmikkieläinten hautaamiseen. Eläimen hautaamiseen pieneläinhautausmaalle ei tarvitse kysyä lupaa ja lemmikkieläimen hautaaminen ei maksa eläimen omistajalle mitään.

Oman lemmikkieläimen poismeno on omistajalle ja koko perheelle usein raskas ja koskettava hetki.

Eläimen poisnukkumista voidaan muistaa monin eri tavoin. Eläimen hautaamisen lisäksi kyseessä voi tällöin olla esimerkiksi myös tuhkaaminen. Eläinten tuhkaamista kannattaa tiedustella Salon Seudun alueella toimivien eläinlääkäri-klinikoiden kautta.

Peppursuon pieneläinhautausmaa tarjoaa eläinten omistajille paikan muistaa viimeisen leposijansa saaneita nelijalkaisia ja rakkaita perheenjäseniä.

Peppursuon pieneläinhautausmaan hautoja
Peppursuon pieneläinhautausmaan uuden puolen hautoja.

Hautausmaan toimintaohjeet ja säännöt

Peppursuon pieneläinhautausmaa jakautuu kahteen eri osaan, vanhaan (metsäalue) ja uuteen (hiekka-alue) osaan. Hautausmaalle tullessasi löydät molempia alueita koskevat toimintaohjeet eläimen hautaamiselle. Paikan päältä löydät tarvittaessa myös kaksi lapiota ja haravan.

Yleisesti on muistettava, ettei hautaamisesta tai tuhkan sijoittamisesta saa aiheutua ympäristön pilaantumisen tai saastumisen vaaraa eikä terveydellistä haittaa ihmisille tai toisille eläimille.

Lemmikkieläimen hautaaminen

Eläimen hautaamiseen pieneläinhautausmaalle ei tarvitse kysyä lupaa. Voit itse valita kummalle puolelle pieneläinhautausmaata haluat haudan kaivaa. Haudan kaivaminen ja peittäminen on hautaajan vastuulla. Eläin tulee haudata riittävän syvälle, jotta haudattu eläin ei houkuttelisi paikalle petoeläimiä.

Pienet (alle 40kg) eläimet on syytä haudata vähintään puolen metrin syvyyteen ja suuret eläimet tulee haudata vähintään metrin syvyyteen. Eläimiä ei pidä haudata muovipussissa tai muussa maatumattomassa pakkauksessa.

Hautamerkki

Hauta tulee merkitä selvästi esim. luonnonkivien tai hautakiven tai paikan päältä (vihreä postilaatikko) löytyvän puisen muistomerkin avulla. Hautamerkki kannattaa varustaa ko. eläimen nimellä ja/tai kuvalla tms., hautapaikan tunnistamista varten. Koska kyseessä on lemmikkieläimen hauta, on toivottavaa, ettei merkkinä käytetä ristiä tai muuta uskonnollista tunnusta. Haudoille ei myöskään saa pystyttää hyvää makua loukkaavia muistomerkkejä.

Peppursuon pieneläinhautausmaan siivoustalkoot, talkoolaisia tauolla
Peppursuon siivoustalkoot ja kahvitauko toukokuussa 2022.

Hautapaikan ja hautausmaan hoitaminen

Hautapaikkojen hoito ja puhtaanapito on omatoimista. Hoidossa on otettava huomioon, että omistus- ja käyttöoikeus kaikkiin hautausmaalla kasvaviin puihin kuuluu Salon kaupungille. Pieneläinhautausmaata kunnostetaan ja siistitään talkoovoimin.

Pidäthän huolta myös ympäristöstä: kerääthän roskat ja loppuun palaneet kynttilät muistopaikalta / hautapaikalta. Infotaulun yhteydessä on saatavilla roskasäkkejä sekä pieni harava. Toivottavaa olisi, että kukin kävijä ottaisi roskat mukaansa ja toimittaisi asianmukaisiin roskiksiin, jotta säkkejä ei pääse kertymään runsaasti. Otathan kuitenkin oman lapion ja tarvittavat muut työvälineet mukaan, sillä osa kävijöistä käyttää törkeästi hyväkseen SSEY:n tarjoamaa apua ja tarvikkeilla on tapana ”kadota”.

Jos huomaat hautausmaalla jotain tavanomaisesta poikkevaa, haluat antaa palautetta, sinulla on kysyttävää tai jos olet kiinnostunut auttamaan pieneläinhautausmaan säännöllisissä ylläpitotarkastuksissa ja -siivouksissa, niin ota yhteyttä Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistyksen hallituksen jäseniin.

Muistopaikka poisnukkuneiden lemmikkien muistoksi

Peppursuon pieneläinhautausmaalla on pienimuotoinen muistopaikka kaikkien poisnukkuneiden lemmikkien muistoksi. Muistopaikka sijaitsee hautausmaan uudella alueella. Tälle paikalle voit jättää kynttilän ja pitää pienen hiljaisen hetken lemmikkieläintäsi muistaen.

”Kynttilöiden keskellä ja olemassa olevan muistopaikan kautta keskitymme usein hyviin hetkiin, joita olemme kokeneet yhdessä rakkaiden lemmikkieläintemme kanssa. Kynttilä on kaunis osoitus siitä, että myös edesmenneet lemmikkimme ovat mielissämme.”

Poisnukkuneiden lemmikkieläinten muistoa kunnioittaen,
Salon Seudun Eläinsuojeluyhdistys ry. 
 


Ajo-ohjeet (Salo –> Merikulmantietä Teijolle päin)

Salosta Peppursuon pieneläinhautausmaalle on reilun 10 kilometrin ajomatka. Teijolle päin lähtevää Merikulmantietä ajetaan niin kauan kunnes vasemmalla puolella tietä näkyy musta kyltti, jossa lukee valkoisella ”Peppursuon pieneläinhautausmaa”.

Merikulman tietä ajaessa kannattaa seurata myös talojen numeroita, Peppursuon risteyksen kohdalla oikealla on talo nro 711. Käännytään vasemmalle hiekkatielle. Hiekkatietä ajetaan suoraan niin kauan kunnes vasemmalla puolella tietä tulee vastaan toinen ”Peppursuon pieneläinhautausmaa” -kyltti. Käännytään uudestaan vasemmalle, ajetaan pieni matka eteenpäin ja olet perillä.

Kartta Merikulmantieltä Peppursuolle
Jaa sivu
Skip to content