Yleistä lemmikeistä

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja neuvoja koskien lemmikkieläimiä.

Lemmikkieläimeni on kadonnut – mitä minun tulisi tehdä?

Katoamisilmoitus
Turvasiru tuo kadonneen kaverin takaisin
Karkulaisen kiinni ottaminen (kissa, koira, kani ja jyrsijät)

Jos eläin karkaa tai katoaa omille teilleen, siitä kannattaa ilmoittaa kuvallisin ilmoituksin tolpissa, kauppojen ilmoitustauluilla ja lehdissä. Internetissä toimii myös Karkulaiset-palstajonne voi jättää tiedot kadonneesta lemmikistä.

Lisäksi kadonneesta eläimestä (koirat ja kissat) kannattaa ilmoittaa Salon kaupungista talteenotettujen löytöeläinten hoitopaikkaan (Ammattioppilaitos, Yrkesinstitutet Sydväst). Karanneesta koirasta kannattaa ilmoittaa myös poliisille.

Ole itse aktiivinen alusta asti oman lemmikkieläimen löytämiseksi!

Katoamisilmoitus

Kadonneesta eläimestä kannattaa ilmoittaa kuvallisin ilmoituksin tolpissa, kauppojen ilmoitustauluilla ja lehdissä. Internetissä toimii Karkulaiset-palsta jonne voi jättää tiedot kadonneesta lemmikistä. Karanneesta koirasta kannattaa ilmoittaa myös poliisille. Kadonneen eläimen etsintää on jatkettava riittävän kauan ja etsintää kannattaa tehdä eri tahojen kautta.

Etsijäkoiraliitto auttaa kaikissa kadonneisiin lemmikkieläimiin liittyvissä asioissa. Karkurit.fi -palvelussa voit ilmoittaa maksutta kadonneista eläimistä, niiden näköhavainnoista sekä talteenotoista.

Lisäksi kadonneesta eläimestä (koirat ja kissat) kannattaa ilmoittaa Salon kaupungista talteenotettujen löytöeläinten hoitopaikkaan, joka on tällä hetkellä Kemiössä sijaitsevaammattioppilaitos, Yrkesinstitutet Sydväst (ent. Brusabyn maatalousoppilaitos, Brusaby lantbruks läröverk).

Katso lisätietoa myös sivuilta: Löytoeläimet / Löytöeläinten talteenotto .

Turvasiru tuo kadonneen kaverin takaisin

Lemmikin katoaminen, karkaaminen tai varkaiden käsiin joutuminen on painajainen omistajalle. Yhtä lailla eläin kärsii suunnattomasti, jos se hylätään. Turvasirun avulla koditon eläin löytää tiensä takaisin kotiin ja jännittävä seikkailu voi päättyä onnellisesti.

Karkulaisen kiinni ottaminen (kissa, koira, kani ja jyrsijät)

Oman rakkaan lemmikin takaisin saamista helpottaa suuresti, jos eläin on merkitty joko tatuoinnilla tai mikrosirulla. Kaikkien eläinten kiinniottamista helpottaa, että eläin on opetettu tulemaan kutsusta luokse. Karkulaista kiinni ottaessa kannattaa toimia rauhallisesti ja olla kärsivällinen.

Kissa: Kissa kiinni saaminen. Jos kissa pelästyy ja karkaa, älä juokse sen perään. Perään juokseminen saa eläimellä aikaan vaistomaisen pakoreaktion. Tarjoa kissalle tilaisuus palata kotiin samaa reittiä kuin se karkasikin. Jos kissa on karannut kaukana kotoa, jätä katoamispaikan lähelle kissan herkkuruokaa ja oma hajusi (esim. sukka). Kissaa kannattaa etsiä lähiympäristöstä. Katoamisilmoittelu kannattaa aloittaa myös heti.

Tee katoamispaikalta ja kaikista muista ilmansuunnista hajujälkiä turvallista reittiä pitkin kotiin. Aloita tarvittaessa loukuttaminen katoamispaikalla. Hyvin arkaa kissaa saattaa joutua houkuttelemaan päiväkausia laittamalla ruokaa samaan paikkaan samaan aikaan joka päivä. Ota karkurin haju myös talteen siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan.

Jos havaitse karkurin, koita rauhoittaa alue. Houkuttele kissaa luoksesi rauhallisella äänellä tai tuoksuvan ruoan avulla. Jos kissa tulee kosketusetäisyydelle, anna sen ensin haistella ojennettua kättäsi. Vältä tuijottamista suoraan kissan silmiin, kissa voi kokea tämän uhkaavaksi. Toimi rauhallisesti koko ajan.

Koira: Kun koira karkaa, katoamispaikalle kannattaa jättää oma hajusi (esim. sukka tai paita) ja herkkuruokaa. Aloita myös tehokas ilmoittelu heti.

Tee katoamispaikalta ja kaikista muista ilmansuunnista hajujälkiä turvallista reittiä pitkin kotiin.Ota karkurin haju myös talteen siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan.

Jos näet karkurin, käyttäydy niin rauhallisesti kuin ikinä osaat. Tuntemattoman koiraa ei pidä mennä taputtelemaan sillä se voi käyttäytyä agressiivisesti. Myöskin nurkkaan ahdistettuna koirat usein tulevat aggressiivisiksi. Älä tuijota myöskään koiraa suoraan silmiin, vaan  ole rauhallinen jolloin koirakin rauhoittuu. Voit myös yrittää herättää koiran mielenkiinnon kääntämällä sille selkäsi ja rapisuttamalla vaikka muovipussia tai raapimalla maata. Voit yrittää houkutella koiraa myös makupaloilla.

Kani: Kania houkutellaan herkuilla. Karanneen kanin kiinniottamiseen pätevät samat ohjeet kuin kissankin kiinniottamiseen. Elehdi rauhallisesti äläkä päästele äkkinäisiä ääniä. Lähesty kania suoraan edestäpäin, sillä takaapäin lähestyminen aiheuttaa sille pakoreaktion. Tarjoa kanille sen herkkuruokaa. Kanin tullessa lähelle sitä rapsutetaan hieman ja rauhallisesti, sitten viedään käsi sen niskan päälle ja otetaan kani tukevasti syliin. Voit myös avata oven sisälle, jolloin kani saattaa kokea sisätilan turvaksi ja loikkia omin avuin sisälle.

Jyrsijät: Karanneet jyrsijät. Karanneita jyrsijöitä houkutellaan parhaiten herkkujen avulla. Syötiksi kelpaavat esimerkiksi pähkinät ja näkkileipä. Kesyrotat tulevat mielellään voimakkaan tuoksuisen ruoan luokse, voit kokeilla esimerkiksi nakkipaloja.


(Lähteet:Turvasirun kotisivut: http://www.turvasiru.fi/; Karkulaisten kotisivut:http://www.karkulaiset.fi/; Etsijäkoiraliiton kotisivut: http://www.etsijakoiraliitto.fi/; Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry:n kotisivut: http://www.sey.fi/)

Jaa sivu
Skip to content