Eläinkoti Pesän tilat

Historia
Eläinkoti Pesä on Kaakkois-Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen omistama eläinkoti. Eläinkodin tiloja ei ole lahjoitettu yhdistykselle, mutta varat, jotka mahdollistivat tilojen oston, saatiin testamenttilahjoituksella. Testamentin antaja oli yksinäinen naishenkilö, joka oli ammatiltaan karjakko. Luonteeltaan hän oli ujo ja suuremman osan aikaansa hän vietti yksin tai rakastamiensa eläinten kanssa. Vanhuuden tullessa ja voimien ehtyessä hän vielä hoiteli tilalla kanoja. Elämänsä viimeiset vuodet hän vietti sairaalassa Taipalsaarella. Hän oli Kiteellä syntynyt 9-lapsisesta perheestä ja vaikka sisaruksia oli paljon, yhteydenpito heillä oli vähäistä. Kukaan sisaruksista ei asunut Lappeenrannan seudulla ja siksipä hän vanhemmiten lähes erakoitui. Varmaankin ainoa yhteydenpito siihen aikaan olivat kirjeet ja jos ei ollut kirjoittajatyyppi, niin yhteydenpito jäi vähäiseksi.

Kaakkois-Suomen Eläinsuojeluyhdistys r.y. kiittää sydämellisesti testamenttilahjoituksesta. Kiitos, että olet mahdollistanut paremman elämän niin monelle eläimelle. Työsi eläinten hyväksi jatkuu kauttamme yhä edelleen.

Yleistä
Eläinkoti Pesä on alun perin ollut omakotitalo ja sijaitsee taajama-alueella. Omakotitalohistorian takia talossa on useampi ”nurkka” kotia etsiville eläimille. Kotia etsivien tiloissa (entinen olohuone) on kuusi häkkiä. Kissoja voi olla enemmänkin, jos Pesälle saapuu esim. emo pentuineen tai kissat saapuvat samasta taloudesta. Osan häkeistä pystyy puolittamaan, mikäli hätätilanne tulee. Kotia etsivien tiloissa voi yksi häkillinen kissoja jaloitella kerrallaan esim. siivouksen ajan. Ensipesän (entinen makuuhuone) puolella on viisi häkkiä. Ensipesään sijoitetaan uudet kissan siksi aikaa, että ne rokotetaan. Eristysaika kestää vähintään 15vrk. Tarttuvien tautien ehkäisemiseksi tänä aikana kissat eivät jaloittele häkkien ulkopuolella, joten kissojen aktivointi ja niiden kanssa seurustelu on erittäin tärkeää. Kesytyshuone on vanha makuuhuone, johon mahtuu muutama kissa kerralla (samasta taloudesta tulleet tai emo pentuineen). Lisäksi kissoja mahtuu myös vanhaan saunaan, joka on remontoitu helposti pestäväksi ja valoisaksi eristystilaksi. Tämän lisäksi käytössä on pesuhuone, keittiö, kaksi varastohuonetta ja eteinen.

Jokaisella kissalla on häkissään oma raapimapuu sekä piilopaikka. Kaikilla on myös omat siivous- ja hygieniatarvikkeet (harjat) sekä lelut. Uroskissojen nimi ja ikä kirjoitetaan siniselle paperille, naaraiden punaiselle, niin vierailuajoilla ihmiset näkevät heti, minkälaisesta kissasta on kysymys. Kotia etsivien tiloissa voi jaloitella yksi häkillinen kissoja kerrallaan. Samasta taloudesta tulleet kissat voidaan majoittaa samaan häkkiin. Joskus samasta taloudesta tulleet kissat eivät kuitenkaan pienestä tilasta johtuen mahdu enää kahdestaan samaan häkkiin ja ne joudutaan pitämään erillään tappelujen välttämiseksi. Pesän tilat ovat sen verran rajalliset, että toistaiseksi siellä on keskitytty vain kissojen hoitoon, lahjoitusten vastaanottoon, hallituksen kokouksiin ja avoimiin oviin. Pesä on kuitenkin vain yksi yhdistyksen toimintamuodoista, vaikkakin näkyvin ja tärkein.

Kuvia Pesän sisätiloista

Kuvat on otettu kesällä 2017. Kuvan alta löydät lyhyen selostuksen kuvaan liittyen.

Tämä on Pesän kesyttämö. Kesyttämö on huone, jossa asuu 2-4 kissaa kerrallaan. Kesyttämön asukit ovat usein arkoja ja pyrimme majoittamaan tähän huoneeseen kissoja jotka ovat meillä pitempään.

Pesän eteisessä on erilaisia tarvikkeita, käsitöitä ym myynnissä. Ostamalla meiltä tuet samalla työtämme.

Kotipesässä on kuusi häkkiä. Tarvittaessa kaksi häkkiä voidaan puolittaa, jolloin saamme kaksi lisäpaikkaa tilapäiseen käyttöön. Kotipesän asukkaat ovat asuneet Pesällä vähintään kaksi viikkoa ja ne saavat jaloitella vapaana huoneessa häkkikohtaisesti.

Ensipesä on tarkoitettu uusille asukkaille. Ensipesässä on viisi häkkiä, joihin meille saapuvat kissat majoittuvat ensimmäisten kahden viikon ajaksi. Ensipesässä ei ole jaloittelua ja kissat ovat seurannassa mahdollisten tarttuvien sairauksien varalta. Pesällä on myös erillinen pieni karanteenihuone eri puolella taloa, jonne voimme majoittaa tiukempaa sairauskaranteenia vaativan kissan/kissat.

Tässä myös kuva Ensipesästä.

Ruokavarasto. Nämä kuvat ovat otettu silloin kun ruokatilanne oli hyvä. Ruokaa kuluu kuitenkin koko ajan paljon, joten yleensä hyllyt eivät näytä näin täysiltä. Voit auttaa meitä lahjoittamalla ruokaa tai hiekkaa ym. tarvikkeita, lisätietoja löydät kotisivuiltamme kohdasta: Lahjoita

Pesän pesutila. Vuonna 2017 olemme investoineet pesutorniin ja teollisuusastianpesukoneeseen. Astianpesukone pesee ja desinfioi kissojen kupit ym n. 2-3 minuutissa. Koneet ovat auttaneet työtämme valtavasti ja parantavat myös hygieniaamme. Pesukoneiden myötä emme tarvitse jatkuvasti uusia peitteitä ym. vaan saamme pestyä käytössä olleet puhtaiksi uutta käyttöä varten.

Tässä kuvassa näkyy Pesän keittiötä ja sosiaalitilaa. Tässä huoneessa tapahtuvat paperihommat ja hoitajat voivat kahvitella ym. Myös hallitus pitää kokoukset keittiön pöydän äärellä.

Jaa sivu