Sijaiskotitoiminta

Sijaiskoti tarjoaa tilapäisen kodin kodittomalle eläimelle. 

Eläinsuojelukeskus Miun tilat ovat rajalliset, ja iso osa yhdistyksen eläimistä Etelä-Karjalan alueella asuu sijaiskodeissa. Etelä-Kymenlaakson alueella yhdistyksellä ei ole eläinkotia, ja kaikki sen alueen kodittomat eläimet asuvat sijaiskodeissa. Sijaiskoteihin pyritään myös sijoittamaan eläimet, jotka ovat yhdistyksellä pitempään: näitä ovat esimerkiksi leikkauksesta kotiutuvat eläimet, sairaat eläimet, emot pentueineen, arat eläimet, vanhat eläimet ja pitkään Eläinsuojelukeskus Miulla olleet eläimet. . Sijaiskoteihin sijoitetaan myös koiria, kaneja, marsuja, matelijoita, lintuja ja jyrsijöitä.

Sijaiskoti hoitaa eläimiään kuin omiaan ja järjestää omatoimisesti tai yhdistyksen avulla hoitajan eläimille lomien tai matkojen ajaksi. KASEY ry toimittaa sijaiskodille tarvittavat välineet (esim. hiekkalaatikko ja hiekka, ruokakupit) ja ruoat sekä maksaa mahdolliset eläinlääkärikäynnit ja lääkitykset. Sijaiskotiin voidaan mahdollisuuksien mukaan majoittaa useampi eläin. Sijaiskodilla on mahdollisuus adoptoida eläin halutessaan itselleen, mikäli sijaiskoti todetaan eläimelle sopivaksi loppuelämän kodiksi. Sijaiskodit toimittavat yhdistykselle kuvia, tietoja ja kuulumisia eläimestä, jotta niistä saadaan tiedot yhdistyksen nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Sijaiskotitoiminnasta vastaa sijaiskotivastaava ja sijaiskotitiimi. Sijaiskotivastaava tai -tiimiläinen vastaa sijaiskodissa olevien eläimien kyselyihin, sopii tapaamiset mahdollisen ostajan sekä sijaiskodin kanssa, luovuttaa eläimen uudelle omistajalle ja auttaa sijaiskoteja tarvikkeiden, kuten ruoan, toimituksessa sekä ongelmatilanteissa. Sijaiskodilla voi olla omiakin lemmikkejä, kunhan niiden rokotukset ovat kunnossa, ja kodista löytyy mahdollisuus rajata aluksi oma tila uudelle tulokkaalle. 

Kaakkois-Suomen eläinsuojeluyhdistys ry on yksi ensimmäisistä eläinsuojeluyhdistyksistä Suomessa, joka harjoittaa sijaiskotitoimintaa. Sijaiskotitoiminnasta on paljon positiivisia kokemuksia. Esimerkiksi tautipaine on sijaiskodeissa eläinkotia pienempi, eläin saa enemmän tarvitsemaansa huomiota sijaiskodissa, eläin saa liikkua vapaammin sijaiskodissa, sillä on suurempi mahdollisuus omaan yksityisyyteen sekä rauhaan sijaiskodissa ja sillä on mahdollisuus valikoida tekemisiään paremmin (ikkunasta ulos katselu, useat makuupaikat). Sijaiskodissa eläin tottuu eläinkotia paremmin kodinomaiseen toimintaan, vieraisiin ja ääniin (kodinkoneet, siivous, kolaukset). Yhdistyksemme kokemuksen mukaan sijaiskoti on huomattavasti eläinkotia parempi sijoituspaikka esimerkiksi aroille kissoille: eläinkodissa niistä ei ole saattanut nähdä vilaustakaan niiden piiloutuessa raapimapuihin ja pahvilaatikoihin, mutta sijaiskodissa ne ovat nopeastikin rentoutuneet, alkaneet leikkiä ja kesyyntyneet. Erityisesti pennuille on äärimmäisen tärkeää päästä kasvamaan sijaiskodissa, jotta niistä tulee reippaita, rohkeita ja sosiaalisia lemmikkejä uusille kodeille. Myös sairaiden eläinten hoitaminen on sijaiskodissa helpompaa kuin se, että eläinkodille järjestetään useita ylimääräisiä lääkintävuoroja hoitajille.

Jokaisella sijaiskodilla on merkitystä!
Mikäli tunnet, että haluaisit ja voisit auttaa tarjoamalla väliaikaisen kodin kodittomalle eläimelle, täytäthän sijaiskotihakemuksemme. Englanninkielisen hakemuksen löydät täältä. // In English.

Lisätietoja:

Etelä-Karjalan alue:

Sijaiskotivastaava Siiri Mononen p. 050 553 6100 / kasey.sijaiskodit(at)gmail.com
Sijaiskotivastaava Pirjo Granbäck (kissat) p. 045 694 9597

Kymenlaakson alue:
Sijaiskotivastaava Jenni Laamanen p. 050 555 1197 / kasey.kymenlaakso(at)gmail.com

Luethan myös:
SEY: Sijaiskotitoiminta.

Kissakas 2016: Haikea luopuminen on kissojen sijaiskodissa uuden mahdollisuuden antamista.
”Saan sijaiskotina toimimisesta enemmän kuin annan, siksi haluan tehdä sitä. Siinä ei menetä mitään, päin vastoin. Kun kissoista tykkää, voi antaa monelle sijaiskotikissalle kodin. Tai sitten kiintyä ensimmäiseen niin, että saa siitä itselleen kissan ja kissa hyvän kodin”, kertoo sijaiskotihoitajamme Arja Pellinen.

Jaa sivu