Kissan ruokinta

Monipuolinen ja oikeanlainen ravinto on kissan hyvinvoinnin perusta. Ihmisille tai koirille eli sekasyöjille sopiva ruoka ei sovi kissalle, joka on puhtaasti lihansyöjä. Sopimaton ravinto aiheuttaa sairauksia, rasittaa maksaa ja munuaisia, ja voi aiheuttaa vatsavaivoja, virtsakiviä sekä jonkin aineen puutostiloja ja/tai liikasaantia. Kissan on saatava ravinnosta riittävästi korkealuokkaisia ja -laatuisia proteiineja ja rasvaa sekä riittävästi vitamiineja ja hivenaineita.

Kissanpentu tarvitsee vähintään neljä pientä ateriaa päivässä. Kissan kasvaessa aterioiden määriä voidaan vähentää samalla kun ruoan määrää lisätään. Puolivuotiaana kissa tulee jo toimeen kahdella aterialla päivässä.

Kissa on lihansyöjä

Kissa on siis 100%:sti lihansyöjä, joten markettien hyllyillä notkuvia kissanruokia kannattaa välttää, sillä ne ovat lähinnä vilja/lisäaineseoksia, jotka sisältävät lihaa sen 5-15%. Vehnä on kissalle täysin turhaa hiilihydraattia, joka lihottaa kissaa, altistaa kissan virtsakiville, ja pilaa kissan hampaat. Kissan elimistöön kerääntyneet lisäaineet puolestaan altistavat luonnollisestikin erilaisille sairauksille ja kasvaimille.

Kissan päivittäisen ruokavalion tulisi pitää sisällään lihaisaa ruokaa, kuten tuoretta lihaa. Lihasta kissa saa tarvitsemiansa aminohappoja mm. tauriinia, joka on kissalle elintärkeää. Lihan voit tarjota kissalle huoletta raakana, sillä kypsentäminen hävittää ruuasta vitamiinit. Hyviä lihavaihtoehtoja ovat mm. naudan suikaleet, kanan kaulat, kanan siivet, porsaan tai naudan sydän jne. Itse metsästettyä riistaa ei saa antaa raakana loisvaaran vuoksi. Raa’an kanan tai kalkkunan käsittelyn jälkeen, muista pestä kädet salmonellavaaran vuoksi (huom. Terve kissa ei saa salmonellaa raa-asta kanasta!). Erilaisia kissoille ja koirille tarkoitettuja lihoja voit tilata internetistä mm. kennelrehun nettisivuilta!

Jos haluat syöttää kissallesi valmisruokia, kannattaa ne ehdottomasti ostaa eläinkaupoista ja tutustua ruokien tuoteselostuksiin. Eläinkaupoissa myytävät niin kutsutut premium kuivamuonat vähentävät myös virtsakivien muodostumisriskiä. Kuivaruuan lisäksi annetaan laadukasta purkki- tai tuoreruokaa pari pientä ateriaa päivässä.

Ruokavaliota voidaan täydentää sisäelimillä. Naudan maksa on hyvä A-vitamiinin lähde, ja sitä voi antaa kissan koosta riippuen pari kolme ruokalusikallista viikossa. Porsaan munuaisia voi myös antaa silloin tällöin. Munuaiset tulee huuhdella huolellisesti kylmällä vedellä, jotta niissä olevat mahdolliset haitta-aineet poistuisivat. Sydäntä kissalle voi antaa päivittäin vaikkapa hiiren kokoisina paloina, sillä sydän on erinomainen tauriinin lähde!

Mikäli kissan maha kestää, voi sille antaa kerran viikossa kalaa. Esimerkiksi silakkaa ja pakasteseitiä voi antaa raakana. Järvikaloja ei saa antaa raakana niiden tiaminaasipitoisuuden ja loisvaaran vuoksi (Tiaminaasi tuhoaa kissan elimistössä kissalle elintärkeää tiamiinia eli B1-vitamiinia.). Ihmisille tarkoitettua tonnikalaa EI saa antaa kissalle! Kissoille on omat tonnikalansa, joihin on lisätty E-vitamiinia keltarasvataudin ehkäisemiseksi. Voit myös antaa kissallesi herkuksi vaikkapa katkarapuja! Katkaravuista täytyy ennen tarjoamista liottaa lämpimässä vedessä ja puristaa liika suola pois. Kala on erinomainen valkuaisen lähde ja tuo kissan ruokavalioon hyviä rasvahappoja. Täytyy kuitenkin muistaa että moni kissa on kalalle allerginen, joten kaikki kissat eivät voi kalaa syödä.

Maitoa kissalle?

Aikuinen kissa ei tarvitse ruokavalioonsa maitotuotteita. Maito aiheuttaa useimmille kissoille vatsavaivoja, sillä aikuinen kissa ei enää pysty hajottamaan maitosokeria eli laktoosia. Hapanmaitotuotteita, kuten viiliä, piimää ja maustamatonta jogurttia kissalle voi antaa silloin tällöin, ei kuitenkaan päivittäin. Myös vähälaktoosiset (Hyla) ja laktoosittomat tuotteet ovat käyttökelpoisia. Ihmisten maitotuotteet eivät kelpaa kissalle kalsiumlisänä niiden fosforipitoisuuden vuoksi. Niissä oleva fosforin määrä kumoaa kalsiumin, jolloin kalsiumin saanti on +-0.

Juotavaksi kissalla tulee olla aina raikasta vettä tarjolla. Kuivaruokaa syövän kissan vedensaannista on huolehdittava erityisen tarkasti, sillä kissan elimistö alkaa kuivua jo lyhyessäkin ajassa, jos se joutuu olemaan ilman vettä. Kissaa ei myöskään saa missään nimessä paastottaa yli 24 tuntia, sillä tätä pidempi paastoaika voi vahingoittaa pysyvästi kissan maksaa ja munuaisia. Jotkin eläinlääkärit saattavat virheellisesti vieläkin neuvoa paastottamaan kissaa sen sairastaessa ripulia. Tuolloin kannattaa kääntyä ajan hermoille kouluttautuneen eläinlääkärin puoleen!

Kissan ravintoaineiden saantia voidaan täydentää apteekeista ja lemmikkiliikkeistä myytävillä valmisteilla, varsinkin jos kissa on nirso. Esimerkiksi Aptuksen Multicat-tableteista kissa saa tarvitsemansa tauriinin sekä vitamiinit. Multicatit (entiseltä nimeltään pirskatit) eivät riitä toimimaan kissan kalsiumlisänä! Aptuksella on myytävänä lemmikeille tarkoitettua kalsiumlisää erikseen. Erinomaisena kalsiumlisänä toimivat myöskin luiset lihan ja kanamunankuorijauhe! Emoille ja pennuille annetaan 1 multicat-tabletti kiloa kohti päivässä, muutoin riittää yksi tabletti päivässä. Eläinperäiset öljyt, kuten kala- ja lohiöljy kohentavat ihon ja turkin kuntoa ja poistavat aineenvaihduntahäiriöitä. Lisäksi ne liukastavat suolistoa ja auttavat kissan nuolemien karvojen poistumisessa. Kissan ummetusoireisiin erinomaisena lääkkeenä toimii parafiiniöljy. Sitä ei kuitenkaan pidä antaa monena päivänä putkeen, sillä se estää vitamiinien imeytymisen elimistöön.

Ruohon syöminen edistää kissan ruuansulatusta, auttaa poistamaan kissan nielemiä karvoja ja sisältää kissan tarvitsemaa foolihappoa. Jos ruohoa ei ole saatavilla, tyytyvät kissat huonekasveihin. Tämän takia myrkylliset huonekasvit eivät kuulu kissanomistajan kotiin tai ainakaan kissan ulottuville. Kissoille olisi hyvä kasvattaa kauran tai vehnän orasta. Se on helppoa ja halpaa, ja oraat kestävät syömäkelpoisina jopa pari viikkoa! Kaupoissa myydään sädekaisla-nimistä kasvia kissanruohona, mutta sädekaisla on kissalle todella myrkyllinen kasvi!!

Teksti: Kiia Koskinen

LISÄTIETOJA: 

Kissan luonnonmukainen ruokinta:

Kissan raakaruokinta:

Jaa sivu