Eläinten hoito ja kiinniotto

Mitkä eläimet häiriintyvät ihmisen hajusta?

Sitä, mitkä eläimet häiriintyvät ihmisen kosketuksellaan eläimeen jättämästä hajusta ja mitkä eivät, ei voi yksioikoisesti määritellä.

Lähtökohtaisesti jokaisen luonnoneläimen koskettelua tulisi välttää, ja jos koskettaminen esimerkiksi eläimen siirtämisen takia on välttämätöntä, tulisi se tehdä aina hansikkaat kädessä ja käyttäen siirtämiseen luonnonmateriaalia, esimerkiksi ruohotuppoja tai sammalta. Hansikkaat on hyvä olla oman turvallisuuden takia, mutta ne eivät suojaa poikasta ihmisen hajulta. Haju voi tarttua myös esimerkiksi lapiosta tai muusta ihmisen käyttämästä välineestä.

Jänis- ja hirvieläimet ovat todella herkkiä ihmisen hajulle ja niihin ei tule missään tapauksessa koskea ilman painavaa syytä. Linnut, oravat ja siilit eivät ole niin tarkkoja etenkään, jos kyseessä ovat aivan pienet poikaset. Silti näidenkin eläinten kohdalla koskemista tulisi välttää viimeiseen saakka, sillä ihmisen kanssa kontaktissa oleminen voi olla monella muulla tapaa vaarallista eläimelle.

Silloin, kun kaikkia vaikutuksia ei tiedetä, on tärkeää noudattaa varoivaisuusperiaatetta. Liika tottuminen ihmisiin voi olla eläimelle kohtalokasta (jos eläin esimerkiksi joskus lähestyy ihmistä, joka ei suhtaudu eläimeen hyväntahtoisesti), ja poikasten vanhemmat voivat häiriintyä lähettyvillä olevista ihmisistä ja hylätä pesänsä.

Mitä tehdä, jos kohtaan loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen enkä saa luonnonvaraisiin eläimiin erikoistunutta tahoa kiinni?

Jos kohtaat avun tarpeessa olevan linnun tai pieneläimen (esim. orava, siili), etkä saa luonnonvaraisia eläimiä hoitavaa tahoa kiinni, voit ottaa eläimen väliaikaisesti talteen tai kuljettaa sen eläinhoitolaan. Petoeläimiä, petolintuja tai muita suurikokoisia eläimiä ei kannata käsitellä ilman ohjeistusta.

Sekä eläimen kiinniotossa että kuljetuksessa on tärkeintä välttää stressin, kivun ja kärsimyksen aikaansaamista parhain mahdollisin keinoin. Jos aikeissasi on ottaa avun tarpeessa oleva eläin kiinni talteenottoa tai kuljetusta varten, etsi tietoa sen lajityypillisestä käyttäytymisestä ja tarpeista. Sekä kiinniotto että kuljettaminen ovat luonnoneläimelle lähtökohtaisesti stressaavia tilanteita, eikä niitä pitäisi tehdä missään nimessä muuten kuin silloin, kun eläin on avun tarpeessa.

Jos joudut pitämään eläintä yön yli, huolehdi siitä, ettei se ole kontaktissa muihin eläimiin. Eläintä voi säilyttää esimerkiksi kenkälaatikossa tai muussa pahvilaatikossa, jossa on ilmareikiä. Poikasten kohdalla on äärimmäisen tärkeää huolehtia lämmöstä ja riittävästä ravinnon saamisesta. Etsi lajikohtaisia ohjeita esimerkiksi tältä sivustolta tai muualta. Voit saada apua myös SEYn Eläinsuojelu-chatista sen aukioloaikoina tiistaisin klo 17–19 ja torstaisin klo 18-20.

Älä ota eläintä kiinni, ellet ole täysin varma, että se tarvitsee apua. Käytä kiinniottoon aina hansikkaita, ja ota varsinkin poikasten kohdalla huomioon, että emo voi hylätä poikasen.

Jos kuljetat eläintä, pidä se erillään muista eläimistä ja ihmisistä. Voit käyttää laatikkoa myös kuljetukseen.

Löysin kuolleen luonnonvaraisen eläimen. Miten toimin?

Kuollutta rauhoitettua eläintä ei saa ottaa haltuun. Lisää ohjeita kuolleen eläimen kanssa toimimiseen löydät Ympäristöhallinnon sivuilta.

Jaa sivu
Skip to content